Субота, 27-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Грудень » 13 » Збережи ялинку
15:58
Збережи ялинку

                                                                      

                Незабаром до нас завітає Новий рік. За два тижні до нього в великих містах традиційно запрацюють кілька десятків ялинкових базарів. Люди кинуться купувати зелені деревця, бо така склалася традиція.

             Карпатські схили поросли стрункими, чарівними смереками та таємничими соснами. Але людина звикла зловживати своєю діяльністю і перетворює лісові землі на пустелю забуваючи, що хвойні ліси – це легені Планети. В останні роки великою проблемою було масове неконтрольоване вирубування молодняка хвойних дерев напередодні новорічних свят. Попри намагання держави контролювати ситуацію правоохоронними органами, в нашому регіоні є багато браконьєрів, що вирубують молоді ялини, відпилюють верхівки живих ялин ( після чого дерева можуть припинити свій розвиток) та валять великі дерева, щоб відпиляти верхівку.

            Головне наше завдання - переконати людей не використовувати живі дерева для новорічних святкувань. Альтернативи  ялинкам і соснам очевидні. Є дерева, які продаються в глечиках і після новорічних свят стоятимуть на дачі чи в іншому місці (багато хто саджає їх у лісах). Багато людей вже віддають перевагу прикрашеним ялинковим гілкам роблячи цим дуже хорошу справу. Добрим знаком є те, що вже склалася традиція прикрашати на Новий рік домівки штучними ялинками, які служать довше. Але справа навіть не в тому, адже людина таким чином робить користь природі.

            Не буде перебільшенням сказати, що нині на будь яку природоохоронну проблему, в якій задіяно багато людей, як от проблема торгівля і вирубки ялинки-найбільший важіль впливу мають ЗМІ. Тому, що в ситуацію залучений весь народ, а на його світогляд потрібно впливати. Також є ще інший шлях, яким нині йдуть багато природоохоронних установ і громадських організацій. Це екологічне виховання дітей. З кожним роком в Україні все частіше проводяться різноманітні конкурси з виготовлення ялинкових прикрас з альтернативних матеріалів та власне ялинок.  Якщо надалі розвинути в нас екологічну освіту та пропаганду, то діти, коли виростуть, вже не будуть так ставитися до ялинки, як нині дорослі, а по-друге, це буде поштовхом для творчості.  З метою запобігання вирубці молодих хвойних дерев, напередодні Нового року, в загальноосвітніх закладах та серед населення району  ми проводимо екологічну акцію «Збережи ялинку». Крім того спеціалістами Парку, на території загальноосвітніх закладів району посаджено зелені деревця для новорічно-різдвяних святкувань.

           Також  одним з головних завдань НПП «Верховинський» є збереження і охорона навколишнього природного середовища та суттєве зменшення експлуатації лісових ресурсів. Цього можна досягнути шляхом усвідомлення ролі хвойних дерев у повсякденному житті людини. Використання молодняка хвойних порід для традиційних новорічних святкувань це наша біда через яку ліси втрачають свою повноцінність, що спричиняє загрозу виникнення екологічних катастроф.

             

Провідний фахівець з екологічної освіти               Ю. Ватуйчак

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 394 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук