П'ятниця, 26-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Листопад » 13 » Забезпечимо міграцію БУРОГО ВЕДМЕДЯ
17:29
Забезпечимо міграцію БУРОГО ВЕДМЕДЯ
Забезпечимо міграцію БУРОГО ВЕДМЕДЯ

45% усієї популяції бурих ведмедів у Європі перебуває на території Карпатського регіону Румунії та України. Ще донедавна бурий ведмідь був широко розповсюджений на території всієї Європи. Зараз ситуація різко змінилася: вид перебуває на межі зникнення в Австрії, Німеччині та Швейцарії; все менше і менше країн можуть похвалитися стабільними, здоровими популяціями ведмедів, що має негативний вплив на лісові екосистеми, де мешкають рослиноїдні тварини.

1-3 листопада 2013 року в м. Рахів, Закарпатська обл., відбувся міжнародний семінар в рамках проекту «Відкриті кордони для ведмедя в Українських та Румунських Карпатах», який впроваджується за ініціативи Всесвітнього фонду природи (WWF) та реалізувався за сприянням ЄС. Семінар був присвячений визначенню та узгодженню міграційних коридорів ведмедя бурого на прикордонній українсько-румунській території.

Науковий співробітник НПП «Верховинський», Алла Зітенюк, також взяла участь у даному міжнародному семінарі, адже близько 24 км спільного українсько-румунського кордону знаходиться в межі Парку, що має неабияке важливе значення, та створює передумови для природоохоронного транскордонного співробітництва, а саме, забезпечення безперешкодної міграції дикої фауни через кордон двох країн, для підтримки здорової та чисельної популяції фонових та рідкісних видів тварин.

Цільовими завданнями проекту було забезпечення довготривалої охорони бурих ведмедів (Ursus arctos) у Румунських і Українських Карпатах шляхом підтримання мережі їх оселищ.

На семінарі розглянуті питання: міграція (транскордонні екокоридори) бурого ведмедя, підтримка мережі їх місць оселищ в Українських і Румунських Карпатах та забезпечення його довготривалої охорони.

Гірська, добре збережена у природному стані територія НПП «Верховинський» дозволяє такому велетню як ведмідь бурий зберегти свій ареал розповсюдження, та почувати себе комфортно для існування та розмноження. Завдяки систематичним спостереженням та пильності працівників Парку не одноразово було відмічено перебування, харчування та зимівлі бурого ведмедя, також зафіксовано його перехід через українсько-румунський кордон, що свідчить про наявність певних транскордонних екологічних коридорів. Проте існують деякі неприємні фактори, які потребують раціонального підходу та нагального вирішення, для чого й була організована, Мармароським відділенням Дунай-Карпатської програми WWF (Румунія) та Рахівською районною громадською організацією «РахівЕкоТур» (Україна), міжнародна зустріч, в якій брали участь провідні природоохоронні дослідники-науковці такі як Богдан Проць, к.б.н. координатор української сторони проекту WWF-DCPO, Вікторія Губко – голова РГО «РахівЕкоТур», Андрій-Тарас Башта, к.б.н. експерт проекту, Тарас Ямелинець, к.г.н., з української сторони, та Крістіан Папп координатор проекту (Румунія), Міхай Поп експерт по ведмедю, з румунської, та інші, загалом 25 учасників.

Основна вимога виживання бурих ведмедів – створення умов для їх харчування, відпочинку, розмноження та поширення. Таким чином, їх існування залежить від наявності критично важливих оселищ, необхідних для задоволення цих потреб, а також екокоридорів, які їх поєднують. Діяльність людини і соціально-економічний розвиток призвели до руйнування або значного зменшення площ цих оселищ.

Отож, даний проект, для НПП «Верховинський» є важливою складовою природоохоронних заходів, щодо покращення стану популяції бурого ведмедя (Ursus arctos) в Українських Карпатах та на території Парку зокрема.


                 

                                                                                                                                                                                                                                                                

Алла Зітенюк

Молодший науковий співробітник


Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 862 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук