Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Серпень » 21 » ВИКОРИСТАННЯ ЕКОЛОГІЧНО-ЧИСТОЇ ЕНЕРГІЇ НА ТЕРИТОРІЇ ПАРКУ
12:23
ВИКОРИСТАННЯ ЕКОЛОГІЧНО-ЧИСТОЇ ЕНЕРГІЇ НА ТЕРИТОРІЇ ПАРКУ

 Територія НПП «Верховинський» найбільш віддалена та важкодоступна частина в Українських Карпатах. Приміщення Буркутського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПОНДВ), знаходиться на полонині Попадя, біля гори Чивчин, де відсутня діюча електромережа. Саме тут встановлена сонячна електростанція такого типу, де процес генерації енергії  відбувається безпосередньо з використанням фотоелементу. Він перетворює світло на електричний струм за допомогою явища – фотоефекту.

Спрощена принципова схема сонячної електричної станції

 

Дана електростанція (СЕС), спроектована провідним науковим співробітником наукового відділу НПП «Верховинський» Іваном Коляджиним. Вона складається з сонячної панелі, потужністю 100 ват та іншого необхідного обладнання, що призначене для стабілізації постійного, напругою 12 вольт та отримання змінного струму, напругою 220 вольт частотою 50 герц і акумулятора для його використання в нічний час. Це необхідно тому, що у темний час доби сонячні батареї не генерують електроенергію, тоді коли виникає потреба в освітленні приміщень. Сонячна електростанція забезпечує необхідні потреби та дозволяє підзарядити акумуляторні батареї до переносних радіостанцій, фотоапаратів, мобільних телефонів, ліхтариків та інших приладів, які використовуються інспекторами з охорони природно-заповідного фонду в повсякденній роботі та відвідувачами Парку.  Варто зазначити, що дана установка покращує умови праці працівникам відділень, оскільки у зв’язку з віддаленістю та важкодоступністю території вони працюють вахтовим методом.

Переваги використання сонячної енергії це – загальнодоступність і невичерпність джерела та теоретично повна безпека для навколишнього середовища.

Сонячна панель на приміщенні. На задньому плані гора Чивчин


 Блочний щит управління сонячною електростанцією


Процес зарядки телефону та радіостанції

 

Для прикладу, наведу інформацію із Буркутського ПОНДВ. Час зарядки акумуляторних батарей від переносних радіостанцій триває приблизно 6 годин. Якщо їх заряджати бензиновим генератором, який споживає приблизно 700 грам бензину / годину, –  за день це приблизно 6 ∙ 0,7 = 4,2 літри бензину. Враховуючи те, що є змінні батареї для радіостанцій, зарядку необхідно виконувати кожного дня. В місяць це 30 днів ∙ 4,2 л  = 126 літрів пального. По вартості на даний час приблизно виходить 126 л ∙ 22,9 грн / л = 2885,4 грн за місяць. Якщо вартість сонячної електростанції потужністю 100 ват становить приблизно 10 тис. грн., тоді окупність такої станції в умовах Буркутського ПОНДВ становить 10000 грн : 2885,4 грн = 3,5 міс. Отже, за 3,5 місяці сонячна електростанція повністю себе окупить, якщо до розрахунків брати кошти, які б були використані за цей час роботи бензинового генератора на пальне.

На даний час, із світової практики, коефіцієнт корисної дії сонячних панелей наближається до 20%. Це означає, що в перспективі, з розвитком науки та технологій у майбутньому можна очікувати його зростання навіть у 2-3 рази. При такому прогнозі, це буде сприяти розвитку сонячної енергетики, яка буде конкурентом з традиційними джерелами енергії. Реальна вартість сонячної електростанції, разом з вартістю акумуляторів стрімко знижується, що сприяє широкому застосуванню таких комплексів у промисловості та індивідуальними споживачами.

 Термін служби самих сонячних батарей становить до 30 років. За науково-технічними даними, елемент, на виготовлення якого пішов 1 кг сонячного кремнію, протягом всього терміну служби може дати стільки ж електроенергії, скільки її може бути отримано при використанні 100 т нафти на ТЕС, або 1 кг збагаченого урану на АЕС.

На нашому підприємстві вже раніше започатковано використання сонячної енергії для забезпечення електроенергією приміщення Чивчинського ПОНДВ та радіозв’язку. Про це детально можна ознайомитися у статті за посиланням:

http://nppver.at.ua/news/ekologichno_chista_elektroenergija_na_teritoriji_parku/2014-06-24-203.

Найближчим часом буде встановлено сонячні електростанції на приміщеннях Прикордонного та Перкалабського ПОНДВ.

Сонячна електростанція працює в автоматичному режимі, не викидає ніяких викидів, оскільки повністю використовує енергію лише сонячного проміння та дозволяє повністю забезпечити освітлення приміщення, зробити відбір електроенергії для інших потреб. Вона безшумна, що не створює дискомфорту та не відлякує диких тварин. Це забезпечує комфортні умови праці працівникам Буркутського ПОНДВ. Відвідувачі Парку мають змогу підзарядити фотоапарати та телефони.

 

 

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин

 

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 621 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук