П'ятниця, 26-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Травень » 18 » В ЦІНУ БАТАРЕЙОК ХОЧУТЬ ЗАКЛАСТИ ЗБІР НА ЇХНЮ УТИЛІЗАЦІЮ
11:27
В ЦІНУ БАТАРЕЙОК ХОЧУТЬ ЗАКЛАСТИ ЗБІР НА ЇХНЮ УТИЛІЗАЦІЮ
В Україні досі утилізація батарейок вкрай невигідна справа.
Для того, щоб урятувати світ і роздягнутися не гріх. Так вирішили дніпровські волонтери і задумали скандальну фотосесію з оголеними красунями. Таким незвичним чином хочуть привернути увагу до проблеми утилізації батарейок. Запевняють - потрібен екологічний збір, щоб закласти вартість утилізації в її ціну, йдеться в ТСН.16.45.
Скандальну фотосесію придумали волонтери, аби захистити ґрунт та воду від отруєння хімічними речовинами. 4 роки тому вони самотужки почали збирати відпрацьовані батарейки і за цей час відкрили в Україні понад тисячу двісті пунктів збору.
По Україні волонтери зібрали вже тридцять тонн батарейок. Але переконують - це лише один відсоток від використаних. Все зібране за благодійні внески небайдужих звозять на склади. Та що робити з ним далі – найбільша проблема.
"В Європі переробка тонни батарейок вартує 400 євро за тонну мінімум. Тому що їх потрібно відсортувати. Ті ресурси корисні, які отримують під час переробки, вони не окупають", - розповідає лідерка проекту "Батарейки, здавайтеся" .
На експериментальній лінії на приватному підприємстві у Дніпрі сортують батарейки за типами. Випробування провели власним коштом. Але далі без великих обсягів та оплати працювати невигідно. А ось на львівському підприємстві з утилізації переробляли близько двохсот п'ятдесяти кілограмів на день. Отримували залізо, цинк та марганець. Втім за нинішніх умов, кажуть на підприємстві, така робота лише у збиток. Останні два місяці лінія стоїть.
Вадим Коваленко, вчений-електрохімік, пояснює: переробляти батарейки в Україні можна, але це недешево.
Вартість утилізації треба закласти у ціну самої батарейки, переконують волонтери. Це єдиний спосіб вирішити проблему. Тож закликали імпортерів долучитися до переговорів. Адже за проектом, саме вони, а не держава, фінансуватимуть переробку.
"Ми порахували бюджет. Аби всі імпортери батарейок в Україні підключилися. То це б призвело до здорожчання батарейок всього на 3 копійки", - каже лідерка проекту "Батарейки, здавайтеся" .
Та з півтора десятка імпортерів батарейок, які спочатку відгукнулися на заклик, на переговори наважилися лише троє.
З доброї волі імпортерів деякі види батарейок вже до осені матимуть екологічний збір у ціні. Обіцяють – не більше гривні. Волонтери закликають долучитися інших постачальників та торгівельні мережі. Втім, найбільше розраховують на законопроект, який зобов'яже робити це усіх без винятку. Нині він на розгляді у Міністерстві регіонального розвитку.
Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 450 | Додав: yaroslavforgil
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук