П'ятниця, 26-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Жовтень » 2 » МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ З НАГОДИ 10-РІЧЧЯ ВКЛЮЧЕННЯ БУКОВИХ ПРАЛІСІВ КАРПАТ ДО ВСЕСВІТНЬОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО
17:09
МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ З НАГОДИ 10-РІЧЧЯ ВКЛЮЧЕННЯ БУКОВИХ ПРАЛІСІВ КАРПАТ ДО ВСЕСВІТНЬОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО

Учасники конференції

 

З нагоди 10-річчя внесення букових пралісів Карпат до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» 26-29 вересня 2017 року, на базі Карпатського біосферного заповідника, була організована Міжнародна науково-практична конференція. Конференція присвячена історії та менеджменту всесвітнього визнання букових пралісів Карпат осередком генофонду та зразкового ведення лісівництва.

Територія «Букових пралісів Карпат та давніх букових лісів Німеччини» займає площу 33670,1 га, а його буферна зона становить 62402,29 га. Це спільний українсько-словацько-німецький об’єкт, який складається з п’ятнадцяти окремих складових частин, що розташовані від узбережжя Балтійського моря на півночі Німеччини (острів Рюген), до Карпатських гір в Україні та Словаччині. На світовому рівні становить надзвичайну цінність, як взірець недоторканих природних комплексів помірних лісів. Майже 70% спадщини знаходиться в Україні (Закарпатська обл.), що охороняються Карпатським біосферним заповідником і Ужанським національним природним парком.

Перед початком конференції відбулись цікаві зустрічі представників НПП «Верховинський» із Федором Гамором, професором, заслуженим природоохоронцем України, доктором біологічних наук, заступником директора КБЗ та Михайлом Лендєлем – доктором економічних наук, заслуженим економістом України, професором, завідувачем кафедри менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу Ужгородського торговельно-економічного інституту  КНТЕУ. Учасників конференції привітав Павло Басараба – голова Рахівської РДА, а Дмитро Стефлюк, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» нагородив Федора Гамора медаллю «За заслуги перед Гуцульщиною» та наголосив на важливу роль також смерекових пралісів в екосистемах і необхідності їх збереження.

Перед початком конференції

 

  

Доповідь Дмитра Стефлюка, заступника директора з наукової роботи


Нагородження Федора Гамора медаллю за заслуги перед Гуцульщиною


З особливо цікавими доповідями на пленарному засіданні виступили: Федір Гамор – «Про деякі історичні аспекти створення та розширення об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат»», Микола Рибак, директор Карпатського біосферного заповідника – «Співпраця з місцевими громадами як запорука збереження об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини»», Богдан Проць, координатор WWF в Україні – «Про підсумки реалізації Міжнародного проекту із розширення українсько-словацько-німецького об’єкта «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» й презентація новоутвореної номінації «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та «Інтегровані плани управління для природно-заповідних територій – від теорії до практики», Михайло Лендєл – «Окремі заходи становлення і розвитку сільського аграрного туризму в Закарпатті».

Участь у конференції взяли представники наукових та природоохоронних установ України, Угорщини, Австрії, Швейцарії, Словаччини, Німеччини. Від НПП «Верховинський» участь у секційних засіданнях взяли Дмитро Стефлюк – заступник директора з наукової роботи, Ярослав Зеленчук – начальник наукового відділу, Іван Зеленчук – старший науковий співробітник, Іван Коляджин – провідний науковий співробітник, Алла Зітенюк – молодший науковий співробітник та виступили із презентаціями «Смерекові праліси в Чивчино-Гринявських горах» і «Пракриволісся сосни гірської у високогір’ї Чивчино-Гринявських гір».

Доповідь Алли Зітенюк. Молодший науковий співробітник НПП «Верховинський»


 

Доповідь Івана Коляджина. Провідний науковий співробітник НПП «Верховинський»

В рамках конференції піднімались актуальні питання сьогодення, стан та перспективи створення європейської мережі пралісів та старовікових лісів Європи. Науковці ділилися досвідом та проблемами організації освітніх та інформаційних програм спрямованих на формування розуміння людей щодо збереження об’єктів Всесвітньої спадщини. Фахівці обмінялися досвідом щодо вдосконалення національних законодавств в сфері їх охорони та збереження.

   

Під час конференції

   

По підсумках конференції прийнято резолюцію, в якій враховано пропозиції експертів WWF, щодо розширення територій природно-заповідного фонду, за рахунок смерекових пралісів та старовікових лісів у Карпатському регіоні. Матеріали конференції опубліковані у збірнику та будуть використані у подальшій науково-практичній діяльності НПП «Верховинський».

 

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 709 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук