Четвер, 02-05-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Серпень » 15 » Фотовиставка у Верховині
10:25
Фотовиставка у Верховині

 

 Однією з найважливіших проблем, в комплексі природоохоронних заходів по збереженню флори і фауни Карпат, є збереження стародавніх лісів Карпат. З нагоди відзначення 10-тої річниці включення Букових пралісів Карпат до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на Прикарпатті проходить виставка «Захист пралісів. Збереження українського аватару – справа держави.»                                                                                                                                 

У період з 7 по 11 серпня, у приміщенні музею «Гуцульщина» смт. Верховина, виставку експонував Національний природний парк «Верховинський». Фотовиставка виготовлена та організована в рамках проекту «Збереження карпатських пралісів» Українським товариством охорони птахів за участі та фінансової підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина).                                                                                                        

Через об’єктив професійного фотоапарата відвідувачі занурилися у красу та багатство унікальних пралісів, які ще збереглися в Українських Карпатах. Відвідувачі виставки дізналися, що таке праліси, як вони виглядають, на скільки вони різноманітні. Варто зауважити, що виставку відвідали понад 700 чоловік. Відвідувачам, які поглиблено цікавилися екологічним станом регіону були роздані брошури «Національні природні парки Карпат» та «Природно-заповідні території для людей і природи».  

                                                      

 Що таке праліси і чому важливо їх зберегти? Праліси – це еталони природи, які розвиваються упродовж століть, залишаються практично сталими, тобто представляють собою цінний природний взірець стабільної, само відновлювальної та біологічно-стійкої системи. Завдяки цьому вони мають високу життєздатність, стійкі у своєму існуванні, і надають надзвичайно важливі екосистемні послуги (регулювання клімату, очищення води, утримання вуглецю, збереження раритетного біорізноманіття тощо).                                      

Праліси Чивчино-Гринявських гір мають дуже важливе значення, оскільки вони сприяють стабілізації середовища гірських ландшафтів у найбільш холодній і вологій кліматичній зоні. Крім того вони служать еталоном високопродуктивних стійких до ентомо-шкідників та фіто-хвороб деревостанів, що потребують детального вивчення. Цінні осередки пралісів у Чивчино-Гринявських горах необхідно зберегти та заповісти для наступних поколінь, а практичний шлях реалізації цієї мети – це розширення території Національного природного парку «Верховинський». Як і все унікальне та особливо цінне, праліси та старовікові ліси мають бути надійно захищені від знищення. Якщо зникнуть ці ліси - Карпати втратять свою красу і привабливість.    Пралісів і старовікових лісів в Україні залишилося зовсім мало – близько 80 тисяч гектарів. В Українських Карпатах наразі достеменно встановлено існування майже 48 тис. га пралісів і ще близько 35 тис. га ділянок перевіряються як потенційні праліси чи старовікові ліси. Близько 30 тис. га виявлених пралісів та старовікових лісів перебувають у межах природно-заповідних об’єктів та охороняються законом. Частина з них належить до об’єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси та старовікові ліси Німеччини". Решта окремими ділянками розпорошені серед експлуатаційних лісів. Майбутнє залишків унікальної природної спадщини, у першу чергу тих пралісів, які не входять до складу природно-заповідних об’єктів, знаходиться під загрозою знищення. Такі ліси повинні бути передані під охорону Національних природних парків, які за своїм статусом можуть надійно захистити деревостани Карпат від знищення. Зберегти унікальну природну спадщину – це наш обов’язок, як цивілізованої держави, як члена Європейського Союзу, як представника міжнародної спільноти.

 

Фахівець з рекреації ІІ категорії  НПП «Верховинський»          Марія Депко 
Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 574 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук