П'ятниця, 26-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2021 » Березень » 12 » Водні ресурси один з головних факторів життєдіяльності
17:28
Водні ресурси один з головних факторів життєдіяльності

       Всесвітній день водних ресурсів був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН і вперше відзначений  22 березня 1993 року. Основною  проблемою на даний час є швидке зменшення запасів питної води на Землі, тому необхідно підвищення рівня обізнаності людей про  значення і важливість води їх в житті, та необхідності збереження  і  раціонального використання водних ресурсів.

  НПП «Верховинський», з часу заснування у своїй діяльності здійснює наукові дослідження і спостереження, що стосуються збереження та підтримки чистоти водних ресурсів басейну річки Черемош. За результатами досліджень американських вчених річка Черемош займає серед водяних артерій Закарпатської та Івано-Франківської областей другу сходинку по чистоті води після річки Лімниці. Крім забезпечення стабільного функціонування природних екосистем річки, на думку фахівців, підвищення природоохоронного статусу дозволить звести до мінімуму антропогенний вплив і шкідливу на даний час діяльність - скидання каналізаційних стоків, тирси, сміття та побутових відходів в річку, нелегальний забір гравію, а також випадки браконьєрства.

         На території Національного природного парку  «Верховинський», на схилах Чивчино-Гринявських гір, розташовані декілька так званих  «висячих» боліт. Одним з найбільш відомих та досліджених є болото «Висяче» в підніжжі гори Мокрин.  Його  площа становить приблизно 0,5 га. В урочищі Кугутарка,  на південному схилі гори  Хітанка,  також знаходиться болото округлої форми глибиною до одного метра. Унікальність  цих боліт  в тому, що вони  розташовані  вище межі лісу,  а це нечасто зустрічається у природному середовищі. Вони є надзвичайно цікавими для наукових досліджень, з огляду на унікальну фауну та рідкісне флористичне різноманіття, тому їх збереження має велике значення.

      Щорічно  НПП «Верховинський»  організовує  проведення екологічної акції «Чисті береги – чистий Черемош», по очищенню річок Білий і Чорний Черемош та їх приток, в якій беруть участь громадські організації, представники органів місцевого самоврядування,  члени шкільних природоохоронних науково-дослідних відділень, педагоги та учні загальноосвітніх закладів району. Цей рік також не буде винятком. Метою проведення заходу  є привернення уваги громадськості до екологічних проблем, щодо збереження чистоти водних ресурсів, а також  виховання бережливого ставлення громадян, особливо молоді до природних багатств. Передбачається проведення еколого-освітніх заходів у дошкільних навчальних закладах та загальноосвітніх закладах району.

      За найоптимістичнішими підрахунками більше мільярда людей у світі страждають від нестачі чистої питної води. Вже сьогодні кожен з нас може зробити крок на користь збереження водних ресурсів нашої планети.


 

Провідний фахівець з екологічної освіти   Василь Максимюк

Переглядів: 312 | Додав: yaroslavforgil
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук