П'ятниця, 19-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Червень » 17 » Відкрите заняття Школи екологічного гірського господарства ім. Петра Шекерика-Доникового
23:48
Відкрите заняття Школи екологічного гірського господарства ім. Петра Шекерика-Доникового

На Верховинщині, 15 червня 2013 року, в рамках проведення щорічного свята «Полонинське літо – 2013», відбулося відкрите заняття Школи екологічного гірського господарства ім. Петра Шикерика-Доникового. Дане заняття було підготовлено та проведено на базі Національного природного парку «Верховинський» та присвячено традиційним технологіям виготовлення гуцульських трембіт і екологічного дерев’яного посуду.

Про особливу роль трембіти в історії, культурі і мистецтві Гуцульщини розповів заступник директора НПП «Верховинський» Дмитро Стефлюк. Майстер-клас із виготовлення гуцульських трембіт провів Юрій Мельничук, 1950 р.н., житель с. Верхній Ясенів, прис. Вівсик. Майстер розповів про технологію виготовлення гуцульських трембіт і рогів, показав окремі деталі смерекових заготовок, смужки із березової кори, спеціальні інстументи для виготовлення трембіт та виготовлену ним трембіту. На завершення майстер-класу із виготовлення трембіт, пан Юрій виконав також полонинські мелодії на трембіті.

Старший науковий співробітник НПП «Верховинський» Іван Зеленчук, розповів присутнім про найбільш вживаний дерев’яний екологічно – безпечний посуд, який використовують гуцули в повсякденному побуті та полонинському господарстві, а також представив присутнім двох досвідчених боднарів із Верховинщини: братів Івана і Василя Шекериків, які є нащадками славної на Гуцульщині родини Петра Шекерика-Доникового. Досвідчений майстер-будівельник і боднар Іван Шекеряк, 1945 р.н., житель с. Замагора, прис. Присліп, розповів про двох знаних гуцульських боднарів, що відомі багатьом верховинцям під місцевими назвами «Федоро» та «Ивануш». Присутні довідались також про найдавніші дерев’яні бочки із порожнистого стовбура смереки або ялиці, що мають гуцульську назву – «Осмыв». Баднар Іван пояснив технологію виготовлення із деревини полыбычків, бочок, бербениць, колотавок і показав виготовлений ним посуд. Інший досвідчений боднар Василь Шекеряк, 1947 р.н., житель с. Замагора, прис. Блихавий, продемонстрував слухачам багато спеціальних робочих інструментів для виготовлення дерев’яного посуду і показав як потрібно ними користуватися.           

            На відкритому занятті Школи ЕГГ виступив також завідувач Відділення «Філія Гуцульщина» Петро Шкрібляк. Слухачами цього заняття були окремі учні та вчителі Криворівнянської ЗОШ І-ІІІ ім. М. Грушевського, молоді господарі Верховинщини та гості свята «Полонинське літо – 2013». Демонстрація майстер-класів із виготовлення гуцульських трембіт і екологічного дерев’яного посуду була відзнята на відеофільм, який стане доступним для перегляду всім зацікавленим жителям та гостям Верховинщини з різних регіонів України та зарубіжжя.


Майстер Василь Шекеряк демонструє виготовлену бербеницю для зберігання бринзи


Майстер Іван Шекеряк ознайомлює з інструментами для виготовлення боднарки


Майстер по виготовленню трембіт Юрій Мельничук


Слухачі уважно слухають розповіді про трембіту та боднарку


Організатори та майстри Школи екологічного гірського господарства ім..Петра Шекерика - Доникового


                                                                                        Ярослав Зеленчук, начальник наукового відділу НПП  «Верховинський» 




Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 659 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук