Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2015 » Липень » 14 » Увага! Пожежонебезпечний період!
15:41
Увага! Пожежонебезпечний період!

                                                       

        З настанням сухої літньої погоди питання гарантування пожежної безпеки у лісах, забезпечення належного рівня протипожежного захисту лісових насаджень виходить на перший план. Головним завданням служби державної охорони є забезпечення пожежної безпеки в лісі шляхом проведення планових профілактичних заходів, оперативного виявлення  і ліквідації лісових пожеж на території НПП «Верховинський».

        З метою недопущення виникнення пожеж, на території парку протягом пожежонебезпечного періоду 2015 року проведено комплекс заходів спрямованих на збереження лісів від пожеж, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, а також захист від шкідників і хвороб лісу.

     Спеціалістами проведено  навчання з пожежної безпеки із працівниками служби державної охорони. Згідно наказу, за складеним графіком, у адміністративному приміщенні на вихідні та святкові дні чергують спеціалісти парку. Працівники служби державної охорони, які чергують на природо заповідній території, оснащені радіозв’язком, що забезпечує більш ефективну охорону ПЗФ. Протягом пожежонебезпечного періоду серед туристів, відвідувачів парку, а також місцевого населення систематично проводиться інформаційна і роз’яснювальна робота про важливість дотримання правил пожежної безпеки та інших заходів по запобіганню виникнення пожеж на території установи. Також щорічно проводиться ряд заходів з попередження поширення лісових пожеж – догляд за дорогами протипожежного значення, водоймами, облаштування місць для відпочинку, організація служб боротьби з пожежами.

       Знову  і  знову  звертаємося  до  туристів, відпочиваючих та жителів району – будьте  для  лісу  друзями,  а  не  ворогами.  Бережіть  його  від  вогню  та  сміття.  Знищити  ліс  дуже  легко,  а  відновити  його – потрібні  десятиріччя.

       Не підпалюйте суху траву на галявинах у лісі. Якщо побачите, як це роблять інші, зупиніть їх і поясніть, чим небезпечне спалювання трави.
      Що стосується вибору й підготовки місця для вогнища, то його найкраще розпалювати на березі річок, неподалік від води й, звичайно, подалі від хвойних насаджень, сухостою. Якщо вогнище розкладається в лісі, то це повинна бути ретельно очищена від легкозаймистих матеріалів ділянка, оточена з усіх сторін піщаним чи земляним валом. Обов’язково слід мати запас води, щоб надійно залити вогнище в разі неконтрольованого поширення або коли його час загасити. Перед тим як піти, залийте багаття водою, після цього розгребіть попіл  і переконайтеся, що під ним не збереглося тліючих вуглин.

      Якщо ж Ви помітили пожежу, що починається, наприклад, невелике загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум’я.
      Якщо ж пожежа досить сильна, і ви не можете загасити її самотужки – якнайшвидше сповістіть тих, хто повинен цим займатися. Зателефонуйте до пожежно-рятувальної служби за телефоном „101” та повідомте про місце загоряння і як туди доїхати.

       Будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території. Щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі.

       Давайте загальними зусиллями збережемо природу!

Інженер з охорони тваринного світу        Н. Кочерган

Категорія: Відділ державної охорони | Переглядів: 571 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук