П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Грудень » 20 » Роль НПП «Верховинський» в збереженні цінних природних комплексів та історико-культурних об’єктів Чивчино-Гринявських гір
12:16
Роль НПП «Верховинський» в збереженні цінних природних комплексів та історико-культурних об’єктів Чивчино-Гринявських гір

Науково доведено, що рослинний і тваринний світ Карпатських гір є основою матеріальної і духовної культури гуцулів. Тому щира любов до природи, фахові знання і практичний досвід гуцулів в перспективі спроможні перетворити рідні гори у квітучий край.

Ще в 30-х роках ХХ століття вченими було запропоновано організувати в цьому регіоні заповідний природоохоронний об’єкт. Довгі роки багато природодослідників наголошували на важливості створення тут природо-заповідних територій. Першими кроками на шляху реалізації цих пропозицій можна вважати створення у 1997 році ландшафтного заказника місцевого значення «Чивчино-Гринявський» площею 7243,0 га, та гідрологічного заказника місцевого значення «Ріка Чорний Черемош з прибережною смугою» площею 1740,0 га. Остаточне державне визнання цієї території значимою для всієї України було зроблене 22 січня 2010 року згідно відповідного Указу Президента «Про створення Національного природного парку «Верховинський», який охороняється як національне надбання.

Національний природний парк «Верховинський» покликаний своєю роботою забезпечити   збереження різноманітності та цілісності природних комплексів, більшу репрезентативність  природи Гуцульських Карпат, ефективнішу її охорону, сприяти вирішенню ряду екологічних проблем, зокрема веденню гірського лісового господарства із застосуванням екологічно  безпечних технологій, а також раціональному використанню природно-рекреаційних ресурсів, створити сучасну індустрію відпочинку, орієнтовану на екоетнотуризм вивчення та впровадження наукових методів збереження природних комплексів, налагодження постійного моніторингу за функціонуванням етноекосистем, що зазнали різного ступеня навантаження, вести екологічне виховання населення тощо.

Національний природний парк «Верховинський» розміщений у адміністративних межах Верховинського району Івано-Франківської області на високогірних масивах Чивчинських і Гринявських гір (у верхів’ях Чорного і Білого Черемошів) – це найбільш віддалена і важкодоступна частина Українських Карпат, де знаходиться цілий ряд особливо цінних природних об’єктів і територій.

Одними із таких природних комплексів, які мають площу 3668,3 га та становлять 30,5 % від всієї території Парку, є збережені ділянки корінних смерекових пралісів, що мають велике наукове значення та є своєрідним генофондом ялини звичайної в Українських Карпатах.  Тут, у верхів’ях Чорного Черемоша, за словами відомого американського природодослідника, професора Вермондського університету Вільям Кітона «зосереджені найбільші ділянки смерекових пралісів в Українських Карпатах, які мають важливе наукове значення».

Суворий прикордонний режим в радянські часи зумовив мінімальну ступінь антропогенного навантаження на дану територію. Саме тут, завдяки віддаленості та важкодоступності, збереглися «оазиси» непорушеної природи в Українських Карпатах.

За попередніми даними, на території Парку виявлено шість природніх угрупувань, які занесені до Зеленої книги України, та 59 видів вищих судинних рослин, занесених до Червоної книги України. Багато з яких є ендемічними видами, єдине місцезростання яких в Українських Карпатах відоме тільки з території Парку: осот різнолистий, гвоздика гарна, соссюрея Порціуса, елізанта Завацького та багато інших. Біля двох десятків видів рослин занесені до Міжнародних списків та чинних для України природоохоронних конвенцій.

Список тварин на території Парку, що занесені до Червоної книги України, налічує 44 види. Всього 151 вид – занесений до червоних списків світу та України, із них 8 видів до Червоного списку МСОП, 9 видів до ЄЧС, 91 вид до І додатку та 54 види до ІІ додатку Бернської конвенції, 34 види до Бонської конвенції та 78 видів, які оберігаються регіональними Червоними списками України.

Крім цінних природніх комплексів, на території Парку зосереджена значна кількість історико-культурних об’єктів, які мають важливе значення для збереження історичної спадщини високогірної частини Гуцульського етнорегіону України та є її частинами самоідентифікуючих ознак.

Серед таких об’єктів найперше слід виділити цілий ряд інженерних гідротехнічних споруд (кляуз-гатей, мостів, гамованок, кашиць, раків), які слугували для здійснення лісосплаву на річках Білий та Чорний Черемош, німих свідків важкої праці гуцулів «на водах», глибоко закарбованої в душах верховинців, що стала синонімом важкої, небезпечної та водночас, не позбавленої романтики професії, предметом їхньої професійної гордості, гордості їхніх нащадків та всієї Гуцульщини.

Неабияке історико-культурне та освітньо-естетичне значення на території Парку має скельний мегалітичний об’єкт «Баби» на горі Команова  - ймовірне місце дохристиянського святилища у верхів’ях Чивчинських гір.

Іншими такими об’єктами  на території Парку є захисні украплення, бліндажі, окопи, дзоти, на місцях проведення тут бойових дій та «позиційної війни» під час Першої світової війни, які ще потребують свого детального вивчення.

Ці та багато інших цінних природних комплексів та історико-культурних об’єктів на території Парку взяті під особливу охорону та охороняються працівниками Національного природного парку «Верховинський» як національне надбання, для якого перспективним завданням є розширення його території та збільшення його природоохоронного статусу, за рахунок створення тут Транскордонного біосферного резервату чи Міжнародного біосферного заповідника.      

 


Видра річкова

Скала Баби на горі Команова

Залишки греблі на Чорному Черемоші в урочищі Балтагура

Ярослав Зеленчук

Кандидат історичних наук,

начальник наукового відділу

НПП «Верховинський»

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 760 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук