Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Вересень » 20 » РЕВ БЛАГОРОДНОГО ОЛЕНЯ
14:02
РЕВ БЛАГОРОДНОГО ОЛЕНЯ
                 


Благородний олень з давніх давен мешкає в Карпатських горах та є гордістю нашого краю. На території Парку встановлений природоохоронний режим та заборона на полювання диких тварин. На період гону оленя (вересень-жовтень) встановлюється цілодобове патрулювання території - охорона , профілактика серед місцевого населення. В цей час  можна почути їхній рев, який чути,  в горах, на декілька кілометрів. Важкі зітхання змінюються протяжним муканням, яке в молодих самців переходить в рик..

На початку "ревучого періоду” одинокі самці займають визначені ділянки, інколи одні і ті ж на протязі багатьох років. Збуджені, вони б’ють рогами в молоді деревця, ламають гілки, здирають кору. Тварини часто катаються по землі, мало їдять і під час гону і гублять 30-40 кг ваги з своїх звичайних 160-300 кг.

Поступово до самців приєднуються самки. Їм подобається голос самців. Чим більший стає гарем, тим слабше стає чути рев самця. І самки, і самці визначають силу суперника по тону реву – в розквіті сил олень має низький і захриплий голос. Але коли суперники все ж зійшлись, - починається поєдинок. Він може бути і без нападу, а обмежитись лише демонстрацією сили, але може бути і з смертельним боєм – тріск зламаних рогів і смерть обох самців.

В гаремі буває 2-3, іноді до 15 самок. Народження потомства припадає на другу половину травня – першу половину червня. До того часу самки відділяються від змішаного стада і йдуть в зарості в долинах річок. Як правило, народжується одне теля, рідко два.

У зв’язку з особливим періодом на території Парку по охороні диких тварин,  посиленні роботи служби державної охорони   природно-заповідного фонду, на період гону оленя благородного та нересту форелі з 11.09. 17р.  по 01.11. 2017р., директором НПП «Верховинський» М.Нечаєм   видано наказ  від 11.09.2017р., "Про посилення контролю за додержанням режиму охорони території та об’єктів ПЗФ Парку".  На даний  період  закріплено відповідальних працівників по контролю за роботою природоохоронних науково-дослідних відділень.

Наказом передбачено спільні рейди з працівниками поліції та іншими правоохоронними органами на території Парку, з метою виявлення  і  недопущення випадків браконьєрства.


Начальник відділу державної охорони                                           Іван Боцвінко
Категорія: Відділ державної охорони | Переглядів: 575 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук