П'ятниця, 19-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Листопад » 15 » ПРОБЛЕМА ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ
13:27
ПРОБЛЕМА ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

ПРОБЛЕМА ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ

Існуючі у нашій країні закони забороняють спалювати сміття у дворах та, вимагають вчасно вивозити сміття. За порушення цих правил передбачені достатньо серйозні штрафи, хоча всі ми знаємо, як насправді виконуються ці вимоги. Отже Чому все так відбувається?

Справа у тому, що усім нам потрібно змінити своє відношення до того, що ми називаємо відходами та усвідомити, що ми не успадкували Землю від наших предків - ми позичили її у нащадків!

Сьогодні потрібно розуміти, що невирішені екологічні проблеми становлять серйозну небезпеку навколишньому середовищу. А однією з найважливіших проблем сучасних міст, сіл та селищ є проблема збирання й утилізації відходів.

В Україні, як і в інших країнах світу, спостерігається стійка тенденція до збільшення накопичення відходів. Значну частину всіх відходів складають тверді побутові відходи.

Тверді побутові відходи - це суміш органічних і неорганічних компонентів складного вмісту (чорні, кольорові метали, макулатура, текстильні компоненти, скло, кераміка, пластик, харчові, рослинні відходи, каміння, гума, деревина, вуличне сміття), багато з яких потрапляють до твердих побутових відходів після одноразового використання.

Кожного року у середньостатистичного мешканця утворюється 200-500 кг відходів.

Це складає десятки й сотні мільйонів тонн на рік. "Запаси" відходів в Україні складають на даний час до 25 млрд тонн - приблизно 40 кг на кожен квадратний метр території країни, і ситуація невпинно загострюється - тільки за простими підрахунками прогнозується збільшення кількості та площі сміттєзвалищ на 25-30% кожного року.

Більшу частину ТПВ у світовій практиці продовжують вивозити на звалища (полігони)( у СНД захороняється близько 99% ТПВ, у США - 61%, Європі - 60%, Японії - 21%.)

Екологічні наслідки захоронення сміття - через забруднення підземних вод і ґрунтів - виявляються впродовж кілька десятків років.

Якщо проблема у великих містах хоч якось вирішується, то у малих містах, селищах та селах становище критичне. На сьогодні по Україні існує безліч несанкціонованих звалищ.

Людству потрібна нова філософія життя, висока екологічна культура і свідомість.

Фундамент такої культури, свідомості по збору сміття, його подальшої утилізації закладається в дитинстві, починаючи з сім'ї. Особливе місце у формуванні екологічного світогляду відводиться загальноосвітнім школам, яке не може бути епізодичним.

Сьогодні діти - це майбутнє нашої країни. Від їх екологічної освіченості, переконаності залежить, якою буде Земля через кілька десятиліть. Ось чому виховання екологічної культури дитини має бути глибоко продуманим, системним та цілеспрямованим.

Розберемося, що таке ТПВ.

Це загальний термін для усіх матеріалів, які люди викидають із домівок, шкіл, дитячих садочків, фабрик, заводів, офісів, тощо.

Подивіться уважно на свій власний дім. Зверніть увагу, скільки у ньому, як і у будь якому іншому, утворюється непотрібних речей:

                 старих газет;

                 порожніх консервних бляшанок;

                 пластикових пляшок;

                 зламаних іграшок;

                 харчових відходів;

                 одягу;

                 розбитого посуду;

                 зламаної або застарілої побутової техніки та багато іншого.

Традиційно ми все це викидаємо. Задамо собі питання: кому потрібні відходи? Нікому.

Кажуть, що там, де немає людей, немає і сміття.

Сміття стало серйозною проблемою для людства приблизно на початку XV століття.

У XXІ столітті це вже глобальна екологічна проблема для нашої планети. Це сталося тому, що ми почали створювати нові матеріали неприродного походження.

За оцінками консалтингової фірми Key Note (Кей Нот), у 2012 році в світі було утворено  більше 2,08 млрд. тонн сміття. Для порівняння, щорічно у світі виробляють приблизно 2 млрд. тонн зерна.

Така кількість, без перебільшення, сягає колосальних масштабів: так, зі сміттям у біосферу потрапляє близько 85 млн. тонн органічного вуглецю. Для порівняння: природне надходження цього елемента в грунтовий шар планети становить 40 млн. тонн на рік.

Звалища та ями не вирішують проблему сміття.

Вони загрожують здоров'ю людей, створюють безліч проблем, а також є причиною смертельних випадків.

Звалища забруднюють повітря, землю, воду та руйнують озоновий шар нашої планети.

На даний момент здатність природи поглинати наші відходи майже вичерпана, і людям необхідно знайти розумне вирішення проблеми відходів, якщо ми не хочемо, щоб Земля перетворилася на одне велике звалище!

Не слід забувати, що у відходах є дуже небезпечні компоненти:

Люмінісцентні лампи відносяться до найбільш небезпечних відходів. Ці лампи містять ртуть - один з металів, які є найбільш небезпечними для людей!

Батарейки та акумулятори також містять небезпечні речовини, наприклад, 1 батарейка може забруднити ртуттю 20 кубометрів землі, а в акумуляторах міститься свинець - він теж не повинен потрапляти на звалище.    Моторні мастила містять речовини, які можуть викликати рак у людей та руйнують живі мікроорганізми. Під час їх спалювання забруднюється атмосферне повітря.

Якщо не викидати їх зі звичайним сміттям, вони не будуть шкодити пророді!

Цікаві факти

Сміття завжди відігравало важливу роль у людській культурі. Показово, що воно залишило свій слід навіть у релігії. Наприклад, ділянка землі під Ієрусалімом, куди скидали та періодично спалювали відходи, у Біблії має назву Гієни Вогняної. Тобто для християн це стало одним з позначень пекла.

Важливо є те що у нашому районі давно працють над тим щоб зменшити негативний вплив відходів на навколишнє середовище. Розпочато впровадження системи селективного (роздільного) збирання сміття. Також у Верховині створено пункт прийому використаних батарейок він знаходиться біля каси філії "Верховинський РЕМ", за адресою: м.Верховина, вулиця Степана Бандери, 15 

Важливу роль в вирішенні екологічних питань відіграє НПП”Верховинський” за ініціативою якого при сільських радах створюються екологічні комісії по вирішенню важливих екологічних проблем, в загальноосвітніх закладах району проводяться екологічні акції  та бесіди на природоохоронну тематику.

Отже слід пам’ятати що чистота Верховинщини залежить саме від нас.



Начальник відділу рекреації                                 Я. Форгіль

та пропаганди екологічної освіти


Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 2206 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук