П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Листопад » 12 » Підсумки акції «Жовте листя»
13:40
Підсумки акції «Жовте листя»

  Підсумки акції «Жовте листя»

           Останні роки ми все частіше осінь зустрічаємо не з вдячністю за щедрий врожай і різнокольорові барви, а  димовою завісою від спалювання опалого листя та сухої трави. А ще наші діди прадіди бережно ставились до всього, чим нагородила їх матінка природа, приміром опале листя збирали в купки і використовували  в домашньому господарстві як добриво для городу та настил худобі. А що ж ми?

      На даний час, все частіше, восени майже біля кожної домівки,  люди спалюють листя та суху траву, а разом з тим і сміття, хоча робити це категорично заборонено. Це пряме порушення природоохоронного законодавства, що може завершитись накладанням штрафу як на фізичних, так і на юридичних осіб. Дим від спалювання листя  і сухої трави складається з дрібних часточок, які містять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали й низку канцерогенних сполук, а також діоксини -  які є дуже небезпечними для людей.

          Щорічно в Україні триває екологічна акція «Жовте листя», метою якої є ознайомлення громадян з небезпекою від спалювання сухої трави та листя.

Таку ж акцію було проведено в Національному природному парку «Верховинський». В рамках акції спеціалісти відділу рекреації та пропаганди екологічної освіти провели наступні заходи:

-        На районному радіо в циклі передач «Земля – наш дім – природа мати»  виступили з бесідою на тему: « Небезпека від спалювання сухої трави та листя».

-        В загально – освітніх закладах району проводились екологічні уроки та розповсюджувались інформаційні листівки на тему «Небезпека  від спалювання сухої трави та листя».

-        В громадських місцях та громадському транспорті, а також в сільських радах було розповсюджено інформаційні листівки на тему: « Небезпека від спалювання сухої трави та листя».

          З огляду на викладене громадянам слід замислитись, що дбаючи про чистоту обійсть, господарств, населених пунктів, слід робити це так, щоб не нашкодити власному здоров’ю та довкіллю.

          Але на жаль цьогорічна осінь довела, що окремі керівники підприємств, жителі населених пунктів просто нехтують попередженнями щодо спалювання листя і сухої трави. В клубах диму від такого  процесу тонули цілі села Верховинського району,  в тому числі і саме селище Верховина. Таку картину можна було побачити в селах Криворівня, Довгопілля, Стебні, Яблуниця і це далеко не повний перелік населених пунктів району.

        Отже як бачимо, попередження відповідних органів, а саме районної державної адміністрації, виконавчих органів сільських рад, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади не принесли очікуваних результатів. І тому хочемо довести до відома, що згідно статті 255 КУпАП громадські інспектори з охорони довкілля, а також відповідальні працівники органів внутрішніх справ зобов’язані складати  протоколи  про вищевказані  правопорушення.

             

     

Фахівець з рекреації ІІ категорії                       М. Повар

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 1345 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук