П'ятниця, 03-05-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2014 » Листопад » 11 » Перспективи збереження Карпатських пралісів
13:02
Перспективи збереження Карпатських пралісів

Виступ заступника директора Інституту природничих наук Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, доктора сільськогосподарських наук Юрія Шпарика

        Цієї осені, 30-31 жовтня, в місті Яремче відбулася Регіональна науково-практична конференція «Перспективи збереження Карпатських пралісів  в зоні національних природних парків Українських Карпат», яка проводилася в рамках природоохоронного проекту «Збереження Карпатських пралісів», що  впроваджується Українським товариством охорони птахів (ТОП) – представником міжнародної природоохоронної асоціації BirdLifeInternational в Україні, у партнерстві та за фінансової підтримки, Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина).

    Основна мета проекту – збереження Карпатських пралісів і старовікових лісів, шляхом розширення територій покриття, цих цінних лісових масивів, національними природними парками Українських Карпат. Територія впровадження – національні природні парки та прилеглі до них території, розташовані в зоні зростання пралісів і старовікових лісів наступних НПП: «Карпатський», «Верховинський», «Черемоський», «Вижницький», «Сколівські Бескиди», «Гуцульщина», «Синевір», «Ужанський» і «Зачарований Край».

    В цьому проекті беруть участь заступники директорів з наукової роботи та керівники наукових відділів національних природних парків, на території яких впроваджуватиметься проект, фахівці з пралісів, гіс-експерти.

   З вступними словами на конференції виступили: Міхаель Бромбахер – координатор Європейських програм Франкфуртського зоологічного товариства, Олег Дудкін – директор Українського товариства охорони птахів, Ольга Яремченко  – національний координатор проекту «Збереження Карпатських пралісів» та регіональний координатор цього проекту Олександр Киселюк.

   Після виступів заступників директорів із науки 9-ти національних природних парків, відбувся виступ заступника директора Інституту природничих наук Прикарпатського національного університету  ім. В. Стефаника, доктора сільськогосподарських наук Юрія Шпарика, який провів аналіз та узагальнення проведених обстежень, що проводилися у червні-липні, згідно запропонованої методики ідентифікації пралісів і старовікових лісів, розробленої під егідою та за фінансування Дунайсько-Карпатської програми WWF, у рамках міжнародних проектів «Відкриті кордони для ведмедів у Румунських та Українських Карпатах» і «Сприяння відповідальному веденню лісового господарства для невиснажливого розвитку в Українських Карпатах».

     Виходячи із загальної площі, 16,3 тисяч гектарів, обстежених лісів, площа пралісів становить 32 %, площа старовікових лісів становить 41%, решта – 27% є господарськими лісами, які зазнали значного антропогенного навантаження.

     У підсумку учасники конференції випрацювали та схвалили резолюцію, яка буде передана Адміністрації президента України, Міністерству екології та природних ресурсів України, Державній лісовій агенції України, обласним департаментам екології та природних ресурсів, обласним та районним державним адміністраціям, обласним та районним радам.

 

Підготувала технік-лаборант наукового відділу 

Василина Гордійчук

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 585 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук