Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Листопад » 2 » Новий всеукраїнський журнал
01:19
Новий всеукраїнський журнал

Новий всеукраїнський журнал

Офіційно зареєстрований у Державній реєстраційній службі України еколого – просвітницький краєзнавчий журнал «Жаб'є», який буде щорічно випускати НПП «Верховинський». Для випуску журналу створена редакційна колегія, яку очолює директор Парку М. Нечай. В першому номері журналу, який надрукований тиражем 500 примірників опубліковано 26 статей на природоохоронну і краєзнавчу тематику та презентовано Верховинщину як туристичний край, де читачі можуть почерпнути інформацію про музеї, "зелені садиби", життя, традиції, побут місцевих жителів та багато інших цікавих інформаційно - довідкових матеріалів.

Перший номер журналу презентований органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, загальноосвітнім школам, сільським бібліотекам, музеям та власникам приватних садиб Верховинського району.

Випуск журналу здійснено за фінансової підтримки Європейського Союзу при виконанні Проекту секторального розвитку Мінприроди України.

 

                                                                                              

 

Шановний читачу!!!

Представляємо Вам перший номер еколого – просвітницького краєзнавчого журналу «Жаб'є», який підготовлений редакційною колегією НПП «Верховинський» при фінансовій підтримці Європейського Союзу. В першому виданні опубліковані матеріали пов’язані з проведенням Міністерством екології та природніх ресурсів України, за сприяння Європейського Союзу,  16 – 18 липня 2013 року семінару «Роль національних парків у збалансованому розвитку регіону» на базі НПП «Верховинський» в с. Верхній Ясенів Верховинського району.

В цьому номері опубліковані статті відповідальних працівників Міністерства екології та охорони природних ресурсів України, керівників, науковців та спеціалістів установ природозаповідного фонду. Подано також інформацію про Верховинський район як самобутній регіон Гуцульщини, де збереглись народні традиції, свята та обряди. Представлено рекреаційно – туристичний потенціал гірського регіону, неповторні природні ландшафти, фауну та флору НПП «Верховинський», який розташований  у верхів'ях Чорного і Білого Черемошів, де на високогірних масивах Чивчинських і Гринявських гір знаходиться цілий ряд особливо цінних природних територій і об`єктів. Парк знаходиться в межах Верховинського адміністративного району і його площа складає 12022,9 га. земель державної власності. 

Як природоохоронна, науково-дослідна, культурно - освітня, рекреаційно - туристична установа парк покликаний забезпечити збереження різномаїття  та цілісності природних комплексів, більшу  репрезентативність природи Гуцульського регіону Українських Карпат, сприяти вирішенню ряду екологічних проблем.

-      Налагодження постійного моніторингу за функціонуванням екосистем, що зазнали різного ступеня антропогенного навантаження.

Для цього планується облаштувати  лабораторії  для детального вивчення змін клімату,  флори і фауни відносно кліматичних умов. Створити науково - обгрунтовані умови для збереження та відтворення рідкісних видів рослин на території парку. У верхів'ях Чорного Черемоша та на річці Перкалаб  встановити гідропости  для моніторингу  гідрологічного режиму водних артерій парку, стаціонарний метеопост - з метою отримання достовірної інформації про природно-кліматичні умови на території природно-заповідного фонду. Опираючись на наукові природоохоронні рекомендації, створити науково-обгрунтовані умови для охорони та відтворення популяцій глухаря та тетерука, а також перебування у природних умовах ведмедя бурого.

-             Одним з важливих напрямків діяльності НПП «Верховинський» є еколого – освітнє виховання населення.                       

Для вирішення проблем навколишнього середовища і гармонійного розвитку людства велика увага приділяється підвищенню рівня екологічної  культури і свідомості населення, його інформованості про екологічну ситуацію у світі, регіоні, на місці проживання.

В перспективі, при відповідній інвестиційній підтримці, передбачається будівництво дитячого оздоровчого табору відпочинку біля витоку джерела мінеральної води «Буркут» з ціллю оздоровлення та навчання молодого покоління жити в гармонії з природою.

Співпраця з громадськістю шляхом проведення екологічних акцій, лекцій та бесід з населенням позитивно впливає на екологічний стан довкілля.

На підставі угоди, укладеної між Управлінням освіти, сім'ї, молоді та спорту Верховинської РДА та НПП «Верховинський», проводяться екологічні уроки, практичні заняття, еколого – освітні краєзнавчі екскурсії та  конкурси в загальноосвітніх школах району.

-        Створення сучасної індустрії відпочинку спрямованої на екотуризму;

Враховуючи відповідний природно – заповідний фонд парку, незаймані цивілізацією мальовничі куточки природи, джерела чистої води та різноманіття фауни та флори, екологічний туризм буде розвиватися, як приорітетний напрям рекреаційної діяльності, спрямований на гармонізацію відносин між туристами і природним середовищем та місцевими громадами. Реалізація та розвиток цього напрямку діяльності, здійснюється через екологізацію всіх видів туристичної діяльності, охорону природи, екологічну освіту та виховання. З метою організації та розширення екотуристичної діяльності спеціалістами визначено місця прокладення еколого – освітніх, науково – пізнавальних та орнітологічних стежок, туристичних маршрутів з оглядовими майданчиками мальовничих краєвидів наших гір та полонин. Передбачається будівництво чотирьох природоохоронних науково-дослідних відділень з мініготелями,  візитцентрами та адмінприміщеннями.

 Слід відзначити, що територія парку з його природним багатством є ідеальною платформою для різних видів туризму, а це сприяє розширенню екологічної свідомості та світогляду різних верств населення. При цьому можна здобути можливість пізнати природу, культуру та історію гуцульського краю, займатися активним відпочинком.

-      Раціональне використання природно-рекреаційних ресурсів;

На території НПП «Верховинський» знаходяться  різноманітні природні рекреаційні ресурси: біологічні, гідрологічні, ландшафтні, джерела мінеральних та сірководневих вод, та ін. Загальна площа земель, придатних для рекреаційного використання становить 3495,1 га це становить 27,1 % від загальної території.

Розроблено 7 еколого - пізнавальних туристичних маршрутів загальною протяжністю 107 км. Рекреаційне навантаження становить 138 рекреантів за день. Тривалість рекреаційного періоду 210 днів.

Для забезпечення комфорту та безпеки туристів на маршрутах планується будівництво будинків тимчасового відпочинку, оглядових майданчиків, встановлення аншлагів, інформаційних щитів та стендів, облаштування природних мінеральних джерел та притулків від дощу та кемпінгів.

Велика кількість різних видів дикорослих ягід, грибів та лікарських рослин, які ростуть на території парку, приваблюють туристів та відвідувачів. У зв’язку з цим планується інтенсивно розвивати  утилітарну рекреацію.

-      Ведення лісового господарства із застосуванням екологічно безпечних технологій;

В процесі своєї діяльності плануємо проводити ведення лісового господарства на основі екологічних, природозберігаючих, науково-обгрунтованих методів. Тобто, весь комплекс лісогосподарських, лісокультурних, лісозахисних, лісозаготівельних, протипожежних та будь-яких інших господарських робіт проводитиметься шляхом якнайменшого впливу їх шкідливих факторів на навколишнє природне середовище.      

Перспективою сталого розвитку ведення лісового господарства має стати такий підхід до структури господарства, виробництва та споживання, в рамках якого біосфера парку розглядається не як ресурс, а як фундамент життя, забезпечення раціонального природокористування та впровадження екологічно-безпечних технологій - не як вимушений захід, а невід`ємна частина загальної політики держави та стиль життя усіх свідомих громадян.

                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                 Михайло Нечай

                                                                                                                                                                                                                                                 Директор НПП «Верховинський»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 638 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук