Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2018 » Вересень » 28 » Небезпека від спалювання сухої трави і листя
14:37
Небезпека від спалювання сухої трави і листя

       

 Восени кожний добрий господар завжди піклується про чистоту власного обійстя, не забуваючи звичайно присадибну ділянку, городи  та канави вздовж доріг.  Зібране листя залишки трави  і сухе листя стараються спалити не думаючи про наслідки. Спалювання листя та трави стало настільки звичним, що на шкоду, яка завдається довкіллю життю і здоров’ю людей ніхто не звертає уваги.

        Під час згоряння однієї  тонни рослинних залишків у повітря викладається майже 9 кг мікрочастинок диму. До їхнього складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та інші канцерогенні сполуки. Крім того, з димом у повітря потрапляють діоксини - шкідливі для людини речовини. Додаткова проблема в тому, що з листям часто горить і безліч усякого сміття, а це істотно підсилює  забруднення  атмосфери. Так, наприклад, при згорянні поліетиленового пакету в повітря потрапляють десятки хімічних сполук, більшість з них отруйні для людини.

В місцях спалювання, на  природних ділянках, вогонь знищує насіння коріння рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів. При спалюванні трави на присадибних ділянках, сінокосах, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки. Таким чином існує загроза виникнення лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Часто пора випалювання сухих трав випадає на період розмноження диких птахів та інших живих організмів. Після спалювання середовища розмноження та існування , птахи надовго покидають цю місцевість.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнування  ґрунтового шару, адже вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. За нормальних умов, коли листя перегниває, речовини необхідні для розвитку рослин повертаються в ґрунт. Більше того, щорічне спалювання листя спричинює виснаження ґрунту та  зменшення врожайності .

  З огляду на вище викладене людям слід замислитися, чи варто тепер випалювати суху траву, бур’ян, листя, перетворюючи родючі землі навколо нас на попелище, тим самим негативно впливаючи на навколишнє середовище.

На основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров’я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 372 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук