П'ятниця, 26-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2021 » Листопад » 30 » НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ МЕРТВОЮ ДЕРЕВИНОЮ»
13:39
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР «ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ МЕРТВОЮ ДЕРЕВИНОЮ»

Відкриття семінару

 

З метою організації кращих практик управління мертвою деревиною, на базі Ужанського національного природного парку 23-24 листопада 2021 року відбувся науково-практичний семінар.

Організаторами заходу виступили ГО «Екосфера» у партнерстві з Ужанським нацпарком. Семінар відкрив Роман Волосянчук, кандидат біологічних наук, експерт ГО «Екосфера» з охорони лісів та лісового господарства і представив презентації з доповідями «GAP-аналіз управління мертвою деревиною» та «Рекомендації з удосконалення практик управління мертвою деревиною» (GAP-аналіз – це метод аналізу первинної інформації, що вивчає стратегічне розходження між бажаним і реальним).

Інна Кваковська, заступник директора Ужанського національного природного парку виступила з доповіддю «Праліси Ужанського національного природного парку» та представила відповідну презентацію.

Іванна Василишин, молодший науковий співробітник лабораторії лісознавства та лісівництва і Тарас Парпан, провідний науковий співробітник лабораторії екології та захисту лісу Українського науково-дослідного інституту гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака представили доповідь, що супроводжувалася мультимедійними слайдами «Результати польових досліджень у рамках проекту поводження з мертвою деревиною для стійких лісів в румунсько-українському прикордонному регіоні».

У рамках семінару був представлений GAP-аналіз управління мертвою деревиною в Україні та Румунії, а також напрацьовані членами міжнародної мережі експертів рекомендації з удосконалення практик управління мертвою деревиною.

В обговоренні семінару активну участь взяли члени міжнародної мережі експертів та інші зацікавлені сторони, які представляли Закарпатське ОУЛМГ, ДП «Великоберезнянське ЛГ», Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, Державну екологічну інспекцію у Закарпатській області, Ужанський національний природний парк, Національний природний парк «Гуцульщина», Карпатський біосферний заповідник, Український інститут гірського лісівництва ім. П.С. Пастернака, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Прикарпатський Національний Університет ім. В.Стефаника, Інститут екології Карпат, Українське ентомологічне товариство, WWF-Україна та FSC Ukraine (Лісова опікунська рада). Від Національного природного парку «Верховинський» в обговоренні взяв участь природоохоронник Іван Коляджин та коротко доповів про смерекові праліси, що знаходяться під охороною у заповідній зоні НПП «Верховинський» і запропонував виокремити підходи поводження з мертвою деревиною для експлуатаційних та лісів природно-заповідного фонду. Спеціалісти підтримали дану пропозицію.

В ході обговорення велася дискусія щодо діаметру деревини, що має особливе значення для підтримання біорізноманіття у лісах і стосовно якої повинні бути застосовані заходи з управління. В експлуатаційних лісах державних лісогосподарських підприємств пропонується залишати для підтримання різноманіття лісових видів 5% стоячої та лежачої мертвої деревини від загального запасу.

Учасники семінару

 

Учасники семінару відвідали ділянку водоохоронного та протиерозійного старовікового лісу на території Ужанського національного природного парку, де були продемонстровані типові риси пралісів та «острови старіння».

Буковий праліс на території Ужанського НПП

 

Знання, здобуті на семінарі будуть використані у подальшій науково-практичній діяльності НПП «Верховинський».

 

Іван Коляджин

Природоохоронник Чивчинського ПНДВ НПП «Верховинський»

Аспірант Національного лісотехнічного університету України

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 284 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук