Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2020 » Вересень » 18 » НАШІ ЧИВЧИНИ
11:37
НАШІ ЧИВЧИНИ


   

Не так і багато вже залишилося на земній кулі незайманих територій де б не побувала людина, як правило приносячи з собою, так звані, «блага» сучасної цивілізації, що є згубними для природи. Практично майже всюди відчувається дефіцит збережених місць повноцінного відпочинку та спілкування людини з природою, без шкоди для здоров’я.

Скоріше, як виняток, краєм незайманої природи можна назвати територію НПП «Верховинський», що знаходиться у Верховинському районі на кордоні з сусідньою державою Румунією. Стрімкий гірський рельєф, віддаленість і недоступність місцевості обумовили збереження природних комплексів і об’єктів у дикому первісному стані, тобто такими, що майже не зазнали руйнівного негативного впливу діяльності людини. Величні старовікові ліси і праліси, багатий недосліджений фауністичний і флористичний світ, стрімкі бурхливі джерела з кришталево чистою гірською водою, різноманіття мінеральних джерел, без сумніву, не мають аналогів і є унікальними та цікавими для відпочинку чи досліджень. Відвідуючи територію досить часто можна побачити бурих ведмедів, кількість яких суттєво збільшилася, вовків, рись, куницю, оленя благородного, козулю, диких кабанів та багатьох представників орнітофауни, що мешкають тільки в цій місцевості. Гірські полонини, покриті барвистим килимом пахучих квітів та різнотрав’я створюють казкову, надзвичайно красиву, майже нереальну картину незайманих пейзажів і гірських ландшафтів. А схід сонця у цій місцевості, то взагалі фантастичне видовище. Навколишній світ прокидаючись зі сну повільно оживає, наповнюючись під впливом сонячного проміння різнобарвною кольоровою гаммою. Ранкова роса на траві, квітах і деревах, у першому сонячному промінні виграє кольорами коштовних самоцвітів малюючи своїм чарівним пензлем унікальну живописну панораму. Воістину незбагненна твоя краса і велич Природо!

Здається у світ пращурів повертають туристів глибокі каньйони, стрімкі урвища, дикі скелі різноманітних форм і розмірів створені природою, наче своїм виглядом вказуючи, що часу і впливу стихій вони не підвладні. Мимоволі закрадається думка, що раптом з-за скелі, або з темної вогкої печери от-от і може появитися доісторична тварина чи птах, які мешкали тут у далекому минулому. Первісний вигляд гір наче відкриває нам минулі епохи і разом з тим застерігає – збережіть нашу красу і вигляд для наступних поколінь, адже час назад не повернеш.

    


Провідний фахівець з екологічної освіти Ю. Ватуйчак
Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 270 | Додав: vatyucak
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук