Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2020 » Травень » 19 » Наше завдання – берегти природу.
09:53
Наше завдання – берегти природу.

   

     Біорізноманіття - це все різноманіття життя на планеті. Воно лежить в основі функціонування екосистем та надання еко-системних послуг, необхідних для добробуту людини. Біорізноманіття передбачає забезпечення продовольчої безпеки, здоров'я людини, забезпечення чистого повітря та води; воно сприяє життєдіяльності населення та економічному розвитку, а також має важливе значення для досягнення цілей розвитку тисячоліття, включаючи подолання бідності. Людина – частина природи і без неї  існувати не може. Вона споконвічно користувалася природними дарами – землею, водою, повітрям, рослинами і тваринами. Саме тому залежність людини від природи сьогодні очевидна. Природа годує, напуває, одягає людину, є джерелом її фізичного здоров’я, морального благополуччя, естетичної насолоди. Важливим фактором є те, що коли зникає природа - зникає і країна, адже культура та самобутність формується у безпосередньому зв’язку з природним середовищем у якому живе народ.

          За даними вчених, для збереження природної рівноваги на нашій планеті близько 1/3 території кожного фізико-географічного регіону планети потрібно зберегти у природному стані. Ще 1/3 територій живої природи може слугувати  фоном для господарської діяльності людства. І лише 1/3 території може бути зайнята населеними пунктами, полями, дорогами та промисловістю. За цих умов збереження всього різноманіття життя не здається чимось нереальним. Чим інтенсивніша господарська діяльність, напруженіший стан природних ресурсів, більша кількість відходів, тим необхіднішою є підтримка навколишнього природного середовища.

          Особливе місце в системі природно-заповідного фонду належить природним та біосферним заповідникам і Національним паркам. Вони є природно-заповідними категоріями вищого рангу, з режимом суворої заповідності, який  дозволяє гармонійно поєднати охорону природи та задоволення потреб місцевого населення.

          Одним з головних завдань, які покладені перед колективом НПП «Верховинський», - є охорона, збереження та забезпечення стабільного функціонування природних  екосистем.

         Екологічна освіта є динамічним процесом для людського усвідомлення. Вона дозволяє виявити екологічні проблеми як глобального, так і місцевого рівнів та спрямована на дослідження взаємодій між людиною і довкіллям.  Попередити чи запобігти розвитку екологічних криз можна шляхом підвищення рівня екологічної культури особистості, виховання у людей любові до природи та вміння берегти її багатства, а також формування навичок природоохоронної діяльності.

 Як оцінюється результат еколого-освітньої діяльності? Перш за все це екологічне виховання дітей дошкільного і шкільного віку, підвищення обізнаності населення з діяльністю та природоохоронними завданнями установи, що дасть можливість ознайомити людей з екологічною ситуацією та підкреслити важливість збереження оточуючого світу природи. Таким чином працівники Парку, в основному, свою діяльність спрямовують  на роботу з молоддю, школярами та дошкільнятами.

Відділом рекреації та пропаганди екологічної освіти, у загально-освітніх закладах району, проводяться еколого-освітні акції і бесіди, практичні заняття, екологічні уроки, круглі столи, лекції, семінари, а також  фотовиставки та учнівські конкурси наукових робіт на природоохоронну тематику.

                   Природу можна любити, можна її боятися, експлуатувати і нищити, а можна берегти,  досліджувати та спостерігати за нею, зберігаючи для нащадків. Так давайте зробимо свій вибір!

 

Провідний фахівець з екологічної освіти            Ю. Ватуйчак

Переглядів: 888 | Додав: yaroslavforgil
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук