Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2019 » Липень » 5 » На сторожі природно-заповідного фонду
14:05
На сторожі природно-заповідного фонду

             

    Важливим  напрямком діяльності НПП «Верховинський» є охорона ввіреної території природно-заповідного фонду працівниками служби державної  охорони, яка тісно пов’язана з проведенням наукових досліджень і спостережень за фауною і флорою, природними явищами, погодою тощо. Це, без перебільшення  можна сказати, копітка і важлива  ділянка роботи вимагає досвіду, професійних навиків, знань і відповідальності працівників у виконанні поставлених завдань. Саме тому підбір кадрів при прийнятті на роботу  вимагає скрупульозності, детального вивчення і перевірки знань, адже відповідальність за дотримання  режиму охорони територій та об’єктів природно-заповідного фонду висока.

  З метою ефективної охорони природно-заповідної території  запроваджено вахтовий метод  в роботі служби державної охорони, тобто, працівники розділені на дві вахти,  які почергово несуть службу згідно складеного графіка.  Такий метод забезпечує максимальну присутність  працівників на території протягом усієї вахти, що є серйозним бар’єром для потенційних порушників природоохоронного  режиму. При цьому, забезпечується ритмічність, безперервність, комплексність робіт на об’єктах, дотримуються правила і норми виробничої санітарії, охорони праці і пожежної безпеки. Щоденно проводиться патрулювання території за визначеними маршрутами та чергування працівників служби державної охорони на контрольно-пропускних пунктах. Періодично здійснюються спільні рейди  з природоохоронцями  суміжних природоохоронних науково-дослідних відділень, з метою контролю території природно-заповідного фонду. Такі заходи особливо необхідні та є досить ефективними у періоди гону оленів, нересту форелі та ін.

 Під час природоохоронної компанії, що має законодавчу основу – сезон тиші, заходами передбачається посилення режиму охорони окремих природних ландшафтів з існуванням рідкісних тварин, та тварин, що перебувають під загрозою зникнення, збереження тиші навколо місць гніздування птахів.

У посиленому режимі працюють  працівники служби державної охорони у пожежонебезпечний період. Враховуючи віддаленість, важкодоступність та складний гірський рельєф місцевості пожежі можуть нанести значну шкоду. Саме тому, під час круглодобового чергування, проводяться спільні патрулювання і рейди по території з працівниками правоохоронних органів, активістами та працівниками держлісгоспів, оскільки найважливішим завданням є запобігти виникненню і поширенню пожежі.

      

 Регулярно здійснюються спостереження за об’єктами і явищами живої і неживої природи в екосистемах парку. З цією метою на території, в місцях перебування представників фауни, встановлюються «фото-пастки». В разі успішного їх спрацювання отримуємо цікаві фото-кадри по яких вивчаються інстинкти та поведінка диких звірів у природному середовищі. Проводяться фенологічні спостереження результати яких фіксуються у фенологічних картках і службових щоденниках інспекторів ПЗФ. Інспектори беруть участь у закладанні постійних та тимчасових пробних площ, зборі даних на метеорологічних постах, проводять спостереження на моніторингах, фенологічних пунктах і маршрутах, ведеться постійний нагляд за появою, розмноженням та поширенням основних хвороб і шкідників лісу. Виявлені свіжі осередки стовбурних шкідників і хвороб лісу беруться на облік. Протягом літа, для підгодівлі копитних тварин в важкий зимовий період, працівники служби державної охорони заготовляють  сіно,  кормові віники, облаштовують годівниці та солонці.

     

Відвідування території НПП Верховинський здійснюється згідно Інструкції про перепускний та заповідний режим. Працівники служби державної охорони на контрольно-перепускних пунктах проводять з відвідувачами і туристами інструктажі з техніки безпеки, правил перебування на природно-заповідній території та вручають пам’ятки правил поведінки, а також знайомлять з правилами пожежної безпеки.  Це дозволяє запобігти, або звести до мінімуму виникнення надзвичайних ситуацій або випадків. Протягом поточного року здійснено благоустрій екотуристичних маршрутів, що сприятиме збільшенню кількості відвідувачів і туристів на території установи.

Службою державної охорони щорічно  розробляється та затверджується  мобілізаційний  план  в розрізі кожного природоохоронного науково-дослідного відділення. Проводиться навчання з усіма працівниками служби державної охорони ПЗФ, та перевірка знань у формі тестів, які дають можливість підвищити рівень професійних і фахових знань кожному працівникові служби державної охорони.

  

 

                                                                                                           В.о. начальника відділу служби державної охорони       Н. Кубайчук

Категорія: Відділ державної охорони | Переглядів: 670 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук