Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2021 » Грудень » 10 » Міжнародний День гір
10:55
Міжнародний День гір

 

Міжнародний День гір встановлений за рішенням Генеральної Асамблеї ООН і відзначається щорічно 11 грудня з 2003 року. Гори займають близько чверті поверхні Землі і є домом для 12% населення світу. Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. Зокрема, гори дають прісну воду, енергію і продовольство – ресурси.

    В Україні створений Український  Національний Комітет гір, члени  якого займаються практичним втіленням  Карпатської Конвенції (про захист довкілля та збалансований розвиток Карпат), адже у 2003 році її підписали представники урядів  Словаччини, Сербії, Чорногорії, Польщі, Румунії, Угорщини, Чехії та України.    

      Найвищі вершини Українських гір,  Говерла – 2061 м; Бребенескул – 2035 м;

Піп Іван Чорногірський – 2020,8 м; Петрос – 2020,5 м; Гутин Томнатик – 2016 м.

    З нагоди Міжнародного Дня гір фахівці НПП «Верховинський» провели екологічний захід у Верховинському ліцеї – інтернаті. Дискусія велася про       територію НПП «Верховинський», яка розташована у мальовничих Чивчино-Гринявських горах, де  знаходяться найвищі вершини: г.Палениця – 1758 метрів н.р.м., г. Коман – 1721  метрів н.р.м., г. Штевйора – 1617 метрів н.р.м., Масний Присліп – 1586 метрів н.р.м., Штефулець Великий - г.1576 метрів н.р.м.,  та інші. Територія Парку також має свої туристичні принади: мінеральне джерело «Буркут» в урочищі Штефулець, сірководневе джерело  в урочищах Прелучний та Мокрин, геологічна пам’ятка природи «Скала Баби», гідрологічна споруда (кляуза) шлюз кронцпринца Рудольфа в урочищі Прелучний,  комплексна пам’ятка природи Каменець та інші. Туристичний потік відпочиваючих,  екстремалів і бажаючих оздоровитися занурюються у справжній світ дикої природи, який подарує багато нових вражень, відчуттів та емоцій,

     Дивуючи своєю обізнаністю діти з великою зацікавленістю та ентузіазмом розповідали про красу гір, яка приваблює відвідувачів даруючи неповторні враження  та емоції. 

    Українські Карпати – екологічно безпечна територія  і їхнім пріоритетом є чисте довкілля. Кожен, хто  відчув  унікальність природи, підтвердить, що в горах і трава зеленіша і сонце яскравіше і фарби більш насичені. Ця магія така потужна як і самі вершини.

 Гори – це прекрасне місце для активного та оздоровчого відпочинку.  Але гори треба не тільки підкорювати, а й захищати, бо тут живе багато рідкісних птахів і тварин, ростуть унікальні представники рослинного світу.   

Провідний фахівець з екологічної освіти Василь Максимюк

 

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 416 | Додав: yaroslavforgil
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук