Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2020 » Грудень » 11 » Міжнародний День гір
15:37
Міжнародний День гір

Міжнародний День гір відзначається з 2003 року, він встановлений за рішенням Генеральної Асамблеї ООН, яка виступила з закликом до міжнародного співтовариства приділити більш серйозну увагу розвиткові гірських регіонів. 

Гори займають близько чверті поверхні Землі і є домом для 12% населення світу. Вони не тільки забезпечують засобами до існування й добробуту майже мільярд жителів планети, але й опосередковано впливають на мільярди тих, хто мешкає біля їх підніжжя. Зокрема, гори дають прісну воду, енергію і продовольство – ресурси, яких у майбутньому буде все менше й менше, із за нераціонального використання.

    В Україні створений Український  Національний Комітет гір, члени  якого займаються практичним втіленням  Карпатської Конвенції (про захист довкілля та збалансований розвиток Карпат), адже у 2003 році її підписали представники урядів  Словаччини, Сербії, Чорногорії, Польщі, Румунії, Угорщини, Чехії та України.    

      Найвищі вершини Українських гір,  Говерла – 2061 м; Бребенескул – 2035 м;

Піп Іван Чорногірський – 2020,8 м; Петрос – 2020,5 м; Гутин Томнатик – 2016 м.

     Дивовижна магія гірських вершин проявляється через їх унікальну  природу.      Територія НПП «Верховинський» розташована у мальовничих Чивчино-Гринявських горах, де  знаходяться найвищі вершини: г.Палениця – 1758 метрів н.р.м., г. Коман – 1721  метрів н.р.м., г. Штевйора – 1617 метрів н.р.м., Масний Присліп – 1586 метрів н.р.м., Штефулець Великий - г.1576 метрів н.р.м.,  та інші. Крім того масиви Чивчино-Гринявських гір багаті цінними представниками рослинного світу, які є дуже цікавими для наукових досліджень та потребують захисту. Теж має свої туристичні принади мінеральне джерело «Буркут» в урочищі Штефулець, сірководневе джерело  в урочищах Прелучний та Мокрин, геологічної пам’ятки природи «Скала Баби», гідрологічної споруди (кляуза) шлюз кронцпринца Рудольфа в урочищі Прелучний,  комплексна пам’ятка природи Каменець та інші.

     Краса гір приваблює відвідувачів даруючи неповторні враження  та емоції. 

Щороку збільшується туристичний потік відпочиваючих,  екстремалів і бажаючих оздоровитися занурюються у справжній світ дикої природи, який подарує багато нових вражень, відчуттів та емоцій, зкуштувати мінеральної води «Буркут» та сірководневої, назбирати екологічно чистої продукції – грибів, ягід та сировини з лікарських рослин для виготовлення фіто-чаїв. Адже високогірні трави, гриби, ягоди набагато корисніші, ніж ті, що ростуть у низинних районах. Чисте гірське повітря, стрімкі потоки і ріки, величні краєвиди гір, спів пташок,     карпатська автентика і самобутність горян, яка формується завдяки їх єднанню з природним середовищем. Українські Карпати – екологічно безпечна територія  і їхнім пріоритетом є чисте довкілля.

     Саме тут, високо в горах, збереглись величезні площі казкових високогірних пралісів і старовікових лісів,  які не лише несуть у собі пам’ять віків, але й досі служать надійними оберегами гір і долин.

      Думаю, що кожен, хто відчув  унікальність природи, підтвердить, що в горах і трава зеленіша і сонце яскравіше і фарби більш насичені. Ця магія така потужна як і самі вершини. Гори – це прекрасне місце для активного та оздоровчого відпочинку.  Але гори треба не тільки підкорювати, а й захищати, бо тут живе багато рідкісних птахів і тварин, ростуть унікальні представники рослинного світу.   

 

 

 

Провідний фахівець з екологічної освіти                       Василь Максимюк

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 295 | Додав: gutynuk
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук