Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2019 » Липень » 8 » Експедиція науковців на територію парку
10:54
Експедиція науковців на територію парку

 

26 червня 2019 року, начальник науково-дослідного відділу Ярослав Зеленчук, провідний науковий співробітник Людмила Мацап’як та представники WWF в Україні проекту «Life Eurolargecarnivores» Богдан Вихор, Наталія Гозак, Марія Закалюжна здійснили експедицію на територію НПП «Верховинський», з метою дослідження міграційних шляхів великих хижаків та збору біологічного матеріалу ведмедя бурого (Ursus arctos L.) для генетичного аналізу.

  Маршрут науковців розпочався від полонини Луковиця до ур. Чеханове, де була імовірність побачити сліди чи навіть зустріти хижаків. Далі через полонину Ріжовата і  Гаджугі вийшли на полонину Широка (Чивчинське ПОНДВ). Подорож була досить цікавою, оскільки учасники мали змогу спостерігати за цвітінням червонокнижних видів рослин, зокрема: видами роду орхідних:  Gymnadenia conopsea (L.) R.Br., Dactylorhiza majalis (Rchb.), Pseudorchis albida (L.).

          З науковою метою представників WWF в Україні, на полонині Глистовата (Прикордонне ПОНДВ), було ознайомлено із одним з найбільш  відомим у Східних Карпатах «Висячим болотом» досить цікавим у флористичному відношенні.

     

        Також, на полонині Глистовата, учасники експедиції відвідали полонинське господарство, де з власником полонини обговорювали  причини та джерела виникнення конфліктів з великими хижаками в ареалі їх існування. Було розглянуто пропозиції вирішення  подібних небажаних випадків  у майбутньому, адже шкода від них очевидна.

          

За словами експертів WWF, такий підхід дає можливість зрозуміти, де саме "ховаються” найбільші конфлікти у співжитті людини та дикої природи. Коли причина відома, легше підібрати правильні ключі для вирішення проблеми. Це в свою чергу формує об'єктивний простір для пошуку та реалізації ефективних рішень.

Свій шлях учасники експедиції продовжили  через лісовий масив долиною потоку Маскотин до ур. Перкалаб, де працівників відділу державної охорони Перкалабського ПОНДВ ознайомили з роботою проекту LIFE, основна увага якого націлена на моніторинг, пом'якшення та запобігання конфліктів між людьми та дикими тваринами.  Було обговорення ризиків та проблем безпеки під час випасання сільськогосподарських тварин, а також випадків браконьєрства. Підбиваючи підсумки проведеної експедиції представники WWF в Україні проекту «Life Eurolargecarnivores», в ході дискусії, висловили свою точку зору і запропонували шляхи вирішення цієї непростої ситуації та заодно розповіли про економічні можливості і вимоги до інвестицій.

Пропозиції та зібрану інформацію команда WWF в Україні використає для розробки концепції і порад щодо впровадження заходів для ефективного співжиття людини з дикою природою. 

Підсумки експедиції будуть використані для подальших досліджень та  опубліковані у черговому томі літопису природи НПП «Верховинський».

 

 

                                                                                                           Провідний науковий співробітник                             Людмила Мацап’як

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 375 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук