Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2012 » Грудень » 13 » Дослідження історичної спадщини.
23:02
Дослідження історичної спадщини.
Дослідження історичної спадщини.

Старший науковий співробітник НПП «Верховинський»,  Іван Зеленчук, провів значну науково-пошукову роботу по встановленню автобіографічних даних видатної гуцулки Чукутихи, що сприяло проведенню 27 листопада 2012 року фестивалю – конкурсу  гуцульської співанки імені Марії Кречюнєк (Чукутихи), в селі Верхній Ясенів на Верховинщині. Марія Кречунєк (Чукутиха) у світі знайома з фотографії Миколи Сеньковського «Стара гуцулка», на якій відображена  90 – річна жінка у гуцульському святковому вбранні з люлькою. Ця світлина в 1931 році отримала Гран – Прі на Міжнародній фотовиставці у Парижі.

Фестиваль – конкурс був проведений з метою популяризації гуцульської співанки,  виховання у молоді поваги та любові до гуцульської культури, підняття престижу пісенного гуцульського мистецтва, і тим самим вшанувати яскравий співочий талант Чукутихи, цієї найвідомішої виконавиці автентичних гуцульських співанок. Кращих виконавців відзначили у чотирьох критеріях: висока виконавська майстерність побутової гуцульської, весільної, історичної та співанок з репертуару Чукутихи. Обов’язковою умовою було виконання двох гуцульських співанок, одна з яких із репертуару Чукутихи.

Іван Зеленчук нагороджує Михайла Ванджурака .

 

Головою оргкомітету по проведенню даного фестивалю був Заслужений Працівник Культури України, відомий музикант, власник приватного музею «Гуцульських інструментів та побуту гуцулів», автор співанок на природоохоронну тематику, уродженець села Верхній Ясенів Роман Кумлик. У фестивалі взяло участь близько 150 учасників з яких 29 солістів, дуетів та тріо, а також 6 фольклорних гуртів. Учасники фестивалю в різних жанрах виконання сприяли розвитку та пропаганді еколого - просвітницької роботи. Однією з учасників була дочка працівника  НПП «Верховинський»  Юрія Зеленчука – Мілана Зеленчук, село Криворівня, наймолодша учасниця фестивалю, та Ярослава Остащука з села Кривопілля, який співав про проблему вирубки  лісів:

… Самі машин накупили,

     Самі ліс рубаєм,

     Самі єго вивозимо,

     За шо гроші маєм..

Виступ Ярослава Остащука


Учасників фестивалю привітав депутат Верховинської районної ради, начальник відділу рекреації та пропаганди екологічної освіти Дмитро Стефлюк.

Виступ Дмитра Стефлюка


Після завершення фестивалю відбулася презентація фільму «Мольфар Михайло Нечай», знятий в останній тиждень життя легендарного мольфара Громовицею Бердник спільно з режисеркою Олесею Бондаревою з Москви. Адже Михайло Нечай був прекрасним музикантом. Він сам виготовляв музичні інструменти, дримби, сопілки.  Грав на всіх видах сопілок, в 1964 році заснував ансамбль дримбарів, та проводив значну еколого – просвітницьку роботу. Дуже багато у Карпатах музикантів що роблять зараз музичні інструменти – є його учнями. За досягнуті успіхи йому присвоєно звання Заслужений Працівник Культури України.

Після презентації фільму у своєму виступі Громовиця Бердник розповіла присутнім, що протягом 13 років по кілька разів на рік приїздила до Михайла Михайловича Нечая, з яким ще був знайомий її батько, відомий український  письменник фантаст Олесь Бердник.

Інформація, яку записала Громовиця з усіх розповідей Мольфара лягла в основу її книги «Знаки Карпатської магії», що була видана в 2008 році.

Запрошення до виступу Громовиці Бердник


Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 783 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук