Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2020 » Березень » 19 » Дбаємо про водні ресурси
10:25
Дбаємо про водні ресурси

        

           Всесвітній день водних ресурсів був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН і вперше відзначений  22 березня 1993 року. Основною  метою відзначення цього дня є швидке зменшення запасів питної води на Землі, підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води в житті людини, збереження  та  раціонального використання водних ресурсів.

          НПП «Верховинський», з часу заснування у своїй діяльності здійснює наукові дослідження і спостереження, що стосуються збереження та підтримки чистоти водних ресурсів басейну річки Черемош.  Крім забезпечення стабільного функціонування природних екосистем річки, на думку фахівців, необхідно звести до мінімуму антропогенний вплив і шкідливу на даний час діяльність - скидання каналізаційних стоків, тирси, сміття та побутових відходів в річку, нелегальний забір гравію, а також випадки браконьєрства.

  

          Територія НПП «Верховинський» багата на мінеральні джерела, а це  суттєво підвищує можливості розвитку туристично-оздоровчої інфраструктури.  Працівниками установи, в урочищі Штефулець  облаштовано джерело з мінеральною водою  «Буркут», та відправлено зразки  для визначення її хімічного складу в лабораторних умовах.

   

        Не зайвим буде сказати, що  на території Національного природного парку  «Верховинський», на схилах Чивчино-Гринявських гір, розташовані декілька так званих  «висячих» боліт. Одним з найбільш відомих та досліджених є болото «Висяче» в підніжжі гори Мокрин.  Його  площа становить приблизно 0,5 га. В урочищі Кугутарка,  на південному схилі гори  Хітанка,  знаходиться болото округлої форми глибиною до одного метра. Унікальність  цих боліт  в тому, що вони  розташовані  вище межі лісу,  а це нечасто зустрічається у природному середовищі. Вони є надзвичайно цікавими для наукових досліджень, з огляду на унікальну фауну та рідкісне флористичне різноманіття, тому їх збереження має велике значення.

       

      З нагоди відзначення Всесвітнього дня води спеціалістами установи проводяться еколого-освітні заходи, а саме: еколого-освітні акції, бесіди, заняття, уроки у дошкільних та загально-освітніх закладах. Виготовляється і розповсюджується рекламна та інформаційна продукція на дану тематику.

За найоптимістичнішими підрахунками більше мільярда людей у світі страждають від нестачі чистої питної води. Вже сьогодні кожен з нас може зробити крок на користь збереження водних ресурсів нашої планети.Всесвітній день водних ресурсів святкують 22 березня, але давайте думати про водні ресурси нашої планети щодня.

Провідний фахівець з екологічної освіти                          Ю.   Ватуйчак.

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 328 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук