Четвер, 02-05-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Березень » 16 » Черемош- білогривий
15:55
Черемош- білогривий

«Котить хвилі наш Черемош, а куди — не знає

 Поміж гори в світ широкий тече — не вертає…»

   

 

14 березня в багатьох країнах відзначався Міжнародний день річок, який раніше присвячувався дню боротьби проти будівництва гребель, за річки, воду і життя.

Подорожуючи Верховинщиною, відвідувачі милуються бурхливою річкою Черемош, що  користується великою популярністю,  про неї складають пісні, легенди, повір’я. В ній дух горян, що гордо називають себе гуцулами.

Протягом довгих століть Черемош був для гуцулів рікою життя, рікою-годувальницею, джерелом краси та натхнення. Він надихав багатьох поетів, художників, композиторів. Слухала пісню  його хвиль  Леся Українка, не раз походжав у Криворівні берегами бистрої ріки Михайло Грушевський разом із Франком та Стефаником. Могутнє українське пісенне тріо — Володимир Івасюк, Назарій Яремчук, Левко Дутківський — оспівали цю диво-річку. Існує легенда , що до схід сонця злітаються з Чорногори найдужчі орли полоскати свої дзьоби і крила  в бистрині, де зливаються Білий і Чорний Черемош, несучи водограї, щоб химерними закрутинами обіймати задумливі гуцульські гори.

Чим притягує річка Черемош? Міфічністю та потужністю вод. Ріка повниться несподіваними поворотами русла, порогами, водоспадами, водовертями.

Черемош починається від злиття двох річок – Чорного і Білого Черемоша.

Одна з версій, що назва Чорний Черемош  пішла від темних вод, що несе потік серед заліснених берегів. Білий Черемош – бо вода в ньому піниться і нуртує на камінні, аж біліє під Сонцем.

Гуцули називають Черемош вірною рікою, яка не тільки «народжується» - витікає з гір, але й «живе» - тече між своїми горами і «помирає» - впадає у Прут – також на рідній Гуцульщині.

Білий Черемош бере свій початок у маленькому селі Перкалаб  з двох потоків – Перкалаб (лівого) та Сарати (правого). Лише після їх злиття потужність ріки стає достатньою для сплаву на байдарках, надувних човнах та катамаранах.

Чорний Черемош – свій початок бере у Чивчинських горах на кордоні між Україною та Румунією на висоті 1680 м. н.р.м.

 Саме Чорний і Білий Черемош є справжньою гордістю Верховинщини. Але на превеликий жаль при недбалому ставленні до Черемоша та його приток у близькому майбутньому річка може стати сміттєзвалищем та сприятливим середовищем для поширення різних епідемій. Одним з основних завдань НПП «Верховинський» є збереження та охорона головної водної артерії нашого Карпатського краю. З ініціативи адміністрації Парку, проводяться різні  екологічні акції по очищенню прибережної смуги та приток  річки  Черемош від сміття та побутових відходів.  Прикладом такої – є щорічна акція «Чистий Черемош – чисте довкілля». З метою підтримки і збереження  чистоти водних ресурсів, підвищення рівня еколого-просвітницької та природоохоронної діяльності серед населення району  в квітні місяці буде оголошено конкурсу на тему:   «Краща водойма – озеро,ставок,водоспад». До участі у конкурсі запрошуються жителі району, учні та студенти  загальноосвітніх закладів.

                      

        Злиття Чорного ба Білого Черемошів

Людмила Боцвінок фахівець з рекреації

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 821 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук