Понеділок, 29-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2019 » Березень » 1 » Безпека в горах – це головне
16:27
Безпека в горах – це головне

       

        Гори – це прекрасне місце для активного та оздоровчого відпочинку. З них відкриваються мальовничі краєвиди та неповторні ландшафти, що захоплюють дух, а прокладені екологічні  стежки та туристичні маршрути допомагають туристам безпечно мандрувати вершинами.        

      При цьому не варто забувати, що гори таять багато серйозних небезпек до яких потрібно бути завжди готовому. Це можуть бути складні погодні умови: затяжні дощі, буревії,  снігопади, сходження снігових лавин і селів, повінь, густі тумани, небезпека від хижих звірів,  руйнування доріг. У гори приїжджає велика кількість туристів, і багато хто одразу прагне підкорити вершини, полонини, хребти, схили.  Тому для безпечного  відпочинку у Карпатах потрібні певні знання, підготовка  та спорядження.

            

 Щоб  туристична подорож принесла вам тільки задоволення — запам’ятайте  правила  поведінки в горах:

1.        Перед виходом на маршрут з’ясуйте, який прогноз погоди  передбачений на час вашого перебування у регіоні.

2.      Не ходіть в гори поодинці. Це досить небезпечно. Іноді шанс вижити одному в горах складає 50% на 50%. Це найголовніше правило, порушення якого щорічно обриває в Карпатах життя  людей.

3.          Занотуйте собі в мобільники контактні телефони гірських пошуково-рятувальних підрозділів того району, в якому ви збираєтесь подорожувати. Сміливо запишіть і домашні телефони їх командирів. В разі гострої потреби навіть нічний дзвінок командиру ГПРП не буде незручним.

4.      Перед тим, як йти в гори з друзями, впевніться, що ні в кого з ваших супутників немає проблем з здоров’ям.  В будь-якому випадку майте з собою медичну аптечку з найнеобхіднішими медикаментами.

5.      Якщо ви ніколи не були в горах і не можете приєднатись до досвідчених туристів — замовте собі професійного гіда, який не тільки безпечно проведе вас найцікавішими стежками, але й розповість про все, що зустрінеться на вашому шляху.

6.      Якщо ви ведете в гори дітей, особливо чужих, пам’ятайте про свою відповідальність перед їх батьками.

7.      Не поєднуйте пікніки, шашлики, випивку спиртного з гірською зоною. Краще займіться цим просто на природі в мальовничій місцевості неподалік цивілізації. Вершини піддаються тільки тверезим.

8.      Збираючись в Карпати сплануйте маршрут спочатку менш насичений високогір’ям. Підберіть його відповідно до рівня вашого досвіду та вашого туристського спорядження. Не намагайтесь обійти і побачити все зразу. У Вас все життя попереду.

 9.       Не пошкодуйте коштів на придбання компаса та топографічних карт .

10.       Ходіть туристичними стежками, не шукайте собі в нетрях зустрічі з ведмедицею, особливо коли вона з ведмежатами, уникайте зустрічі з диким кабаном та іншими хижими звірами . Не намагайтесь заходити туди, де рідко ступає нога туриста. Там є ризик попасти  в забутий браконьєром капкан чи сильце.

11.    Ніколи не намагайтесь пройти зарості жерепу (сосни альпійської) без чіткої стежки і не заглиблюйтесь в них більш ніж на 5-10 метрів.

12.    На гірських стежках уважно дивіться під ноги, особливо після дощу, щоб не наступити на хвіст гадюці, яких в Карпатах є досить багато, навіть у високогір’ї. Пам’ятайте, що найбільш небезпечний різновид — так звана червона змія (ескулап), чорна та сіра менш отруйні.

13.    При погіршенні погоди йдіть вниз, а не вверх. Відчувши наближення грози мерщій втікайте в долину подалі від металевих предметів, яких в горах немало.

14.    Не спокушайтесь можливістю покататися на сніжниках, які часто зберігаються в  горах  до кінця літа, фотографуватися на сніжних карнизах і походити по сніжних мостах, що  утворюються нижче водоспадів.

15.    Не залазьте без страховки на скелі та кам’яні брили .

16.    Не влаштовуйтесь на нічліг високо в горах ( особливо на вершинах), звідки в екстреному випадку важко спуститися вниз.                                              

                                                               Провідний фахівець з екологічної освіти                                    Ю. Ватуйчак

    

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 368 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук