Середа, 24-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2014 » Березень » 5 » Наукова зимова експедиція
17:23
Наукова зимова експедиція

З метою обстеження стану туристичних маршрутів, виявлення слідів диких звірів та обстеження місць токування глухаря і тетерука спеціалістами НПП «Верховинський» було проведено комплексну наукову експедицію на територію Парку, яку очолив начальник відділу рекреації та пропаганди екологічної освіти Ярослав Форгіль.

25 лютого експедиційний маршрут почався з полонини Глистовата та проходив по хребту Гринявських гір до полонини Штефулець Великий, де вся навколишня територія була вкрита сніговим покривом.

У зв’язку з тим, що до полонини Глистовата учасники експедиції  добрались майже під вечір, тут було організована ночівля.

Вранці 26 лютого учасники експедиції вирушили у сторону полонини Широка, по дорозі спостерігали, визначали та фотографували поодинокі сліди лисиці, зайця, та частіше вовка.

З полонини Широка експедиція зайшла  в глиб лісового масиву в якому сніговий покрив поступово зменшувався у напрямку маршруту. В лісі з дерев смереки проведено збір шишок для подальшого їх дослідження. На сніговому покриві біля дерев смереки часто зустрічали насіння, яке осипалось з шишок та розсіялось вітром. Це є наслідком минулого насіннєвого року. Від полонини Широка учасники експедиції вирушили хребтом Пнив’є до полонини Гаджуґі. По цьому маршруту, на снігу спостерігали місця токування глухарів та тетеруків. На фоні загального снігового покриву деякі елементи рельєфу, а саме схили південно-західної експозиції  значно відрізнялись: були на порядок менше вкриті снігом, та частково безсніжні. На безсніжних ділянках красувались минулорічні плоди брусниці, як ознака доброї кормової бази для птахів у ранньовесняний період.

По дорозі, на полонині Мокринець побачили набухання бруньок бузини червоної що є ознакою початку її вегетаційного періоду. На полонині Мала Дуконя, на вільних від снігу ділянках ми побачили початок цвітіння ранньовесняних квітів — шафрану Гейфеля, маргариток, кремени білої.

Спостерігали також набухання бруньок верби козячої.  Вегетація на даній території ранньовесняних квітів цього року наступила значно раніше. Насамперед це пов’язано з аномально теплою зимою та ранньою весною у порівнянні з минулим роком. Потім учасники експедиції вирушили до урочища Чаханове, де й організували ночівлю у приміщенні КПП Чивчинського ПОНДВ.

Вранці 27 лютого вирушили на полонину Штефулець Великий, звідки оглядали лісові масиви Парку. Спостерігали за полониною Альбинська, яка має вигляд форми лійки з даного місця. На ній не було видно слідів сходження снігових лавин, через малу товщину снігу цієї зими — таке явище часто там спостерігалось минулих років.

Подолавши шлях понад 35 км експедиція завершила свою роботу у селі Пробійнівка. Матеріали експедиції будуть використані для подальших наукових досліджень.


Сліди вовка


Зимовий Чивчин


Схід сонця над полониною Дуконя


Учасники експедиції
уточнюють маршрут

Снігові замети на полонині Широка



                                                                                                                                                                                                                Підготував Іван Коляджин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 612 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук