П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Серпень » 16 » XXI МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ У КОЛОМИЇ
16:12
XXI МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ У КОЛОМИЇ

Відкриття конференції


11 серпня 2017 року, у м. Коломия, в рамках XXIV Міжнародного Гуцульського фестивалю, відбулася XXI Міжнародна наукова конференція на тему: «Український феномен Гуцульщини: національний та європейський контексти».

Організатори конференції – Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» та Національна спілка краєзнавців України.

Дмитро Стефлюк – голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», заступник директора з наукової роботи НПП «Верховинський», Ярослава Ткачук – директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, Любомир Глушков – голова Коломийської РДА, Роман Дячук – голова Коломийської районної ради привітали учасників конференції.

У заході взяли участь спеціалісти Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, Інституту народознавства Національної академії наук України (м. Львів), Державного наукового центру захисту культурної спадщини від техногенних катастроф, Карпатського біосферного заповідника, члени Національної спілки художників України, працівники музеїв, представники національних природних парків, краєзнавці, дослідники і музейники з різних куточків України та зарубіжжя.

Традиційна гуцульська убиря з селища Ясіня


Перед початком конференції учасники оглянули виставку «Гуцульське весілля», де представлено колоритні весільні вбрання з гуцульських сіл.

Весільний обряд с. Спас


Під час огляду виставки лунали весільні мелодії у виконанні троїстих музик народного дому села Спас та фольклорного ансамблю жінок.

Від НПП «Верховинський» в конференції взяли участь: Дмитро Стефлюк – заступник директора з наукової роботи, Ярослав Зеленчук – начальник наукового відділу та Іван Коляджин – провідний науковий співробітник наукового відділу.

На пленарному засіданні з доповідями виступили: «Етнофестивальний рух на Гуцульщині, як основа збереження і популяризація народних традицій краю» – Володимир Федорак – кандидат історичних наук, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА; «Унікальність україно-гуцульської культури та загрози її розвитку» – Василь Лизанчук – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення Львівського національного університету імені Івана Франка; «Про деякі аспекти поглиблення українсько-румунської транскордонної співпраці в контексті збереження природних і культурних цінностей та розвитку сталого туризму в депресивних гуцульських населених пунктах на Мараморощині» – Федір Гамор – доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України.

Виступ Ф. Гамора


Виступ на тему: «Важлива роль міжнародних гуцульських фестивалів у збереженні та популяризації культури і побуту гуцулів» Дмитра Стефлюка зацікавив учасників. Адже ціль проведення таких фестивалів позитивно впливає на розвиток рекреаційно-туристичної галузі Карпатського регіону.

Після урочистої та пленарної частин відбулися секційні засідання за такими напрямками:

• Феномен народної культури Гуцульщини: досвід, реалії, виклики.

• Гуцульщина в образі і слові.

• Етнокультурний ландшафт Гуцульщини: проблеми дослідження, музеєфікації, охорони та збереження.

•  Природні ресурси Гуцульщини:економічний та промисловий аспекти

• Гуцульщина на тлі історії та сучасності.

• Музеї та музейництво: модернізація галузі як шлях до європейського культурного простору.

  

Засідання секцій


Від НПП «Верховинський» цікаву презентацію на історичну тему: «Історія будівництва та діяльності Гуцульського музею в Жаб’ю-Ільцях» представив Ярослав Зеленчук.

 

Проведення підсумків           Учасники конференції


Матеріали конференції опубліковані у збірнику та будуть використані у подальшій практичній діяльності НПП «Верховинський».

 

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 417 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук