Середа, 24-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2019 » Січень » 11 » Всесвітній день заповідників і національних парків
17:02
Всесвітній день заповідників і національних парків

   

     Вперше з 1997 року  з ініціативи Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи 11 січня святкують День заповідників і національних парків.

     Відзначення  Дня заповідників та національних парків супроводжується  проведенням просвітницьких заходів, направлених на збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.

       

    Метою яких є формування світоглядних орієнтирів людини на те, що  заповідники та національні парки є найвищою формою охорони природи в нашій державі.    Охорона природи це комплекс заходів із збереження, відновлення та раціональне використання природних ресурсів Землі, спрямований на захист природного навколишнього середовища, від забруднення, посиленої експлуатації та іншого шкідливого впливу життєдіяльності людини.

                   

     Природоохоронні території відіграють важливу роль у збереженні та стабільному функціонуванні природних екосистем. Вони є природно-заповідними категоріями вищого рангу, з режимом суворої заповідності. При цьому дозволяється гармонійно поєднувати   охорону природи та задоволення потреб  населення, що  сприяє розвитку рекреаційної діяльності в регіоні.                                          

     З великим задоволенням відвідувачі НПП «Верховинський» мандрують еколого-пізнавальними туристичними маршрутами насолоджуючись мальовничими незайманими куточками дикої природи нашого регіону, унікальними гірськими ландшафтами, стрімкими гірськими потоками з чистою джерельною водою та флористичним і фауністичним різноманіттям.

       

     Також туристи можуть у відведених рекреаційних місцях поставити намети, розвести багаття, зайнятися утилітарною рекреацією – збираючи гриби, ягоди.    

      Працівниками наукового відділу НПП «Верховинський» проінвентаризовано 620 видів  судинних рослин та 227 видів грибів. З них 62 види занесені до Червоної книги України, 3 занесені до Червоного списку МСОП, 8 – до Європейського Червоного списку, 2 – до Додатку І Бернської конвенції, 2 – до Додатків ІІв і ІVв Директиви ЄС про охорону біотопів.

Характерною рисою флори Парку є приуроченість окремих флористичних комплексів і основної частини раритетних видів.

      Тваринний світ складається з гірськолісового та полонинського ландшафтно-фауністичного комплексів. На території Парку встановлено перебування 207 видів хребетних тварин, 178  занесених до "червоних” списків світу та України, із них 9 видів до Червоного списку МСОП, 13 видів до ЄЧС, 29 видів до Вашингтонської конвенції, 171 вид до Бернської конвенції, 46 видів до Боннської конвенції, 54 види до Червоної книги України та 98 видів, які оберігаються регіональними червоними списками України.     

                      

    Щодо недопущення  процесів погіршення стану навколишнього природного середовища  необхідно, насамперед, розширити існуючі та створити нові об’єкти природно – заповідного фонду.  

   Фахівцями Парку виготовлено та розповсюджено інформаційну листівку на тему: «Роль НПП «Верховинський» в розвитку Карпатського регіону».

 

                                                                           Провідний фахівець з екологічної освіти                      Василь Максимюк

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 481 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук