Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2020 » Травень » 8 » Всесвітній день мігруючих птахів!
16:20
Всесвітній день мігруючих птахів!

Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day) у 2020 році припадає на 10 травня, що спрямований на підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

Міграція – це регулярне переміщення тварин з однієї території до іншої, де вони живуть у різні пори року. Багато птахів світу мігрує. Приблизно 5 мільярдів суходільних птахів мігрує кожного року з Європи до Азії і Африки. Ще більше мігрує птахів у інших частинах світу.

Міграція птахів, як явище, є ключовим індикатором біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому, наприклад, деякі рослини запилюються саме мігруючими птахами.

Національний природний парк «Верховинський» відіграє значну роль у підтриманні біорізноманіття в цілому та має особливе значення для мігруючих птахів: ластівок, лелек, гусей, качок, чайок, журавлів, жайворонків та інших. Під час міграцій територія Парку використовується птахами, як місця ночівлі, годівлі, формування пар, перепочинку, відновлення сил, гніздування тощо. Спеціалісти науково-дослідного відділу та природоохоронних науково-дослідних відділень Парку в цей період мають можливість вивчати видовий склад перелітних птахів.

 

 

Трав’янка лучна – гніздовий перелітний птах на території НПП «Верховинський».

Фото Юрія Кузьменка, 2019 р.


 

Вівчарик зелений – перелітний птах на території НПП «Верховинський».

Фото Юрія Кузьменка, 2019 р.

 

Міграція, як біологічне явище, вже понад 100 років ґрунтовно досліджується орнітологами та іншими науковцями методом кільцювання. На лапку птаха надягається маленьке металеве кільце, яке має свій оригінальний номер. Птахів кільцюють, а потім випускають. Коли закільцьованих птахів ловлять на міграційних шляхах, їхні дані реєструються. Це допомагає з’ясувати, якими шляхами вони мігрують. Міграція птахів вивчається також за допомогою радарів. Більшість птахів мігрує на висоті від 500 до 2000 метрів, проте, деякі летять на висоті більше 6800 метрів; лебеді були зареєстровані на висоті 8000 метрів, а гірські гуси на висоті 9000 метрів.

 Птахи – це невід’ємна частина природи, яку ми зобов’язані захищати. Спільні зусилля вчених, працівників заповідників, національних парків, юних натуралістів, всіх любителів природи дозволять зберегти все це багатство…

Технік-лаборант науково-дослідного відділу

Віталія Мегедин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 687 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук