П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Квітень » 25 » Відкриття «Гірськогосподарської школи»
16:49
Відкриття «Гірськогосподарської школи»

Відкриття «Гірськогосподарської школи»

 

Не один рік у голові, а потім і на папері, досвідченого у колишньому вчителя, на даний момент наукового співробітника НПП «Верховинський» – Зеленчука Івана Михайловича, визрівала ідея, яка у квітні 2013 року втілилася у життя. Метою було створити своєрідну «школу» за допомогою якої можна було б згуртувати людей-однодумців, які вміють та хочуть господарювати із розумом. Тобто не просто господарювати, а можливість отримати максимум при оптимальних зусиллях та звісно при мінімальному навантаженні на навколишні екосистеми. Отож на базі НПП «Верховинський», за сприянням директора Нечая Михайла Михайловича, відкрита «Гірськогосподарська школа», що є альтернативним продовженням славнозвісної «Рільничої школи».

Отож, 25 квітня 2013 року у с. Верхній Ясенів відбулося відкриття «Гірськогосподарської школи» ім.. Петра Шекерика-Доникового, точніше щомісячних навчально-консультативних курсів, які являють собою Гуцульську школу екологічного гірського господарства, котрі дадуть змогу початківцям та вже досвідченим «Ґаздам» навчитися новому та поділитися вже набутим досвідом.

З привітальними словами виступили:  Бровчук Василь Петрович – керівник апарату адміністрації Верховинської РДА, Понеполяк Петро Михайлович – голова громадської ради, Шкрібляк Петро Васильович – завідувач відділення «Філія Гуцульщина» ННДІУВІ, Стефлюк Дмитро Петрович – в.о. заступника директора з наукової роботи та начальник відділення відділу рекреації та пропаганди екологічної освіти НПП «Верховинський», Ватаманюк Василь Дмитрович – голова Всеукраїнського об’єднаного товариства «Гуцульщина», Зеленчук Іван Михайлович – науковий співробітник НПП «Верховинський», отець Іван Рибарук – парох с. Криворівня.

Також виступив учасник «Гірськогосподарської школи», із словами подяки та побажанням подальшого успіху у роботі школи – Шатрук Іван Васильович, житель с. Криворівня.

«Гірськогосподарська школа» працюватиме в таких напрямах як гірське: тваринництво, бджільництво, рослинництво, садівництво, лісовирощування, лісокористування, будівництво, деревообродництво та гірські: ремесла, промисли, туризм та рекреація.

Перша зустріч була вступною на якій обговорювались попередній історичний досвід та доцільність сьогоденного створення. Тема гірського господарювання виявилась досить актуальною, отож і викликала масу жвавих обговорень.

 «Гірськогосподарська школа» – це своєрідне Гуцульське товариство по наданню безоплатних консультацій, щодо того як будувати, займатися тваринництвом, рослинництвом, бджільництвом, лісокористуванням і т.д., та як надавати якісні туристичні послуги в специфічних гірських умовах. Школа відкрита як і для новачків так і для тих хто прагне досконалості у своїй справі. Також, люди, які володіють цінними знаннями, щодо ведення екологічної гірської господарки запрошуються брати участь у проведенні навчань.

Навчання проводитимуться не тільки теоретиками, але і відомими фахівцями у своїй справі, які будуть запрошуватися в якості «викладачів». Всі навчальні семінари будуть зафіксовані на відеокамеру і розмножені на дисках, для тих людей, які хотіли, але по тій чи іншій причині не змогли бути присутні на заняттях.

«Гірськогосподарська школа» буде проходити щомісячно в останній четвер, в приміщенні НПП «Верховинський» за адресою с. Верхній Ясенів, присілок Печіще 3А, тел..(03432) 5-37-20.


 

Підготувала Алла Зітенюк

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 685 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук