Субота, 20-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2018 » Червень » 7 » В УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТАХ ВЕДУТЬСЯ ДОСЛІДЖЕННЯ КАЖАНІВ
22:29
В УКРАЇНСЬКИХ КАРПАТАХ ВЕДУТЬСЯ ДОСЛІДЖЕННЯ КАЖАНІВ

Учасники тренінгу

На базі Карпатського національного природного парку в кінці травня 2018 року відбувся тренінг по дослідженню рукокрилих за допомогою автоматичного акустичного баткордера. Баткордер – це спеціальний прилад, призначений для фіксування та запису різних звуків. Захід відбувся у рамках виконання природоохоронного проекту «Збереження Карпатських пралісів», впроваджуваного Українським товариством охорони птахів та за підтримки Франкфуртського зоологічного товариства.

Цікаву презентацію про результати досліджень кажанів та територіях дев’яти національних природних парків Карпатського регіону України («Черемоський», «Гуцульщина», «Верховинський», Карпатський, «Зачарований край», «Сколівські Бескиди», «Вижницький», Ужанський, «Синевир») за 2015-2016 роки представив Андрій-Тарас Башта, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Інституту екології Карпат НАН України. Після доповіді експерт ознайомив учасників з планом досліджень кажанів на протязі польового періоду 2018 р. по такій програмі:

                        для запису звуків, на початку кожного тижня, спеціалісти повинні перевстановлювати баткордер з однієї точки на іншу (на території Парку), чергуючи біотопами: праліс, старовіковий ліс, водний об’єкт та луку.

Презентація експерта


Кажани випускають локаційні сигнали у вигляді коротких ультразвукових імпульсів частотою 20-120 кГц і тривалістю 0,2-100 мс, а потім сприймають відбитий від навколишніх предметів сигнал. Для порівняння, людина сприймає звуки частотою 0,016-20 кГц. Це дозволяє тваринам полювати вночі майже у цілковитій темряві. Такі особливості екології кажанів значно ускладнюють їх вивчення. І лише спеціальні прилади, бет-детектори та баткордери, дають можливість проводити повноцінний моніторинг цих нічних тварин та вивчати стан їх поселень.

До правового захисту кажанів і середовища їх існування в Європі стосуються три міжнародні договори. Країни-члени ЄС зобов’язані виконувати положення «Оселищної Директиви» («Директива Ради 92/43/ЄЕС про збереження природних оселищ та видів природної фауни та флори»), яка містить зобов’язання і рекомендації Бернської конвенції та Угоди ЕВРОБАТС. Майже всі види кажанів занесені до Червоної книги України (2009); також країни зобов’язані охороняти ці види з метою виконання зобов’язань в рамках Конвенції про біологічне різноманіття (CBD).

У тренінгу взяли участь представники національних природних парків Карпатського регіону, а саме: Карпатського, «Гуцульщини», «Вижницького», «Синевиру», «Сколівських Бескид» та «Верховинського». Від НПП «Верховинський» у тренінгу взяв участь провідний науковий співробітник Іван Коляджин.

Під час тренінгу


Наступного дня учасники отримали від організаторів баткордери,– на практичному занятті їх настроювали та встановлювали на репрезентативних ділянках, там де є можлива ймовірність зафіксувати ультразвуки кажанів.

Практичне заняття


За матеріалами попередніх досліджень, за допомогою автоматичного акустичного баткордера, на території НПП «Верховинський» протягом 2015-2016 років отримано цікаві результати  виявлено 14 видів кажанів. Дані подальших досліджень охарактеризують детальніші відомості щодо поширення видів рукокрилих і доповнять картину по досліджуваній природоохоронній території. Передбачається продовження таких досліджень кажанів, за допомогою баткордера і у 2018 році.

  

Виявлені види кажанів на території НПП «Верховинський»

 

Матеріали досліджень будуть опубліковані у черговому томі літопису природи НПП «Верховинський». Адміністрація НПП «Верховинський» вдячна Франкфуртському зоологічному товариству (Німеччина) та Українському товариству охорони птахів за наданий баткордер та сприяння у дослідженні кажанів.

 

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин
Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 475 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук