П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Квітень » 26 » БОРОДА ЛІСОВИКА
23:24
БОРОДА ЛІСОВИКА

Часто гуляючи в лісі можна натрапити на химерні вирости на деревах, подібні на сіре, зелене волосся чи "бороду Лісовика. Багато хто вважає що це хвороба, яка вразила дерево. Але це не так. Це лишайник з Роду Уснея (Usnea) (симбіоз гриба і водоростей). Рід Usnea нараховує близько 300 видів , багато з яких досі не вивчені.

Росте уснея на гілках і стовбурах різних деревних порід, як листяних так і хвойних. Вона не є паразитом, і коли дерева  гинуть,з різних причин, вони втрачають фотосинтезуючі органи (листя чи хвою), тоді створюється ідеальне середовище для існування уснеї, оскільки їй потрібно світло для фотосинтезу. Цей лишайник є біоіндикатором чистого повітря , тобто росте в екологічно чистих місцях. При поганих умовах ріст сповільнюється до 0,5 міліметрів в рік. Його розміри можуть коливатися від кількох сантиметрів до 1-2 метра. Тривалість життя багаторічного лишайника може досягати до 100 років.

Уснею як лікарську рослину використовували ще з давніх часів як сильний антибіотик. Приймали його як внутрішньо так і місцево. Відомо що в цьому лишайнику міститься велика кількість уснінової кислоти та йоду, а також багато інших корисних речовин. Уснею використовують при захворюваннях дихальних шляхів, при опіках, при гнійному запаленні м’яких тканин, трофічних виразках  та як протигрибковий, антимікробний засіб. Також варто пам’ятати, що уснея у високих концентраціях є токсичною, а також може викликати алергію.

Найпоширенішими є такі види: уснея густоборода - Usnea dasypoga, уснея найдовша - Usnea longissima, уснея квітуча - Usnea florida, уснея чубата - Usnea comosa, уснея нитковидна - Usnea utilissima Stirt, уснея шорстка - Usnea hirta.

На території НПП "Верховинський” трапляється велика різноманітність видів даного роду лишайників які потребують досліджень. В Українських Карпатах трапляється вид який занесений до Червоної книги України - Уснея квітуча Usnea florida (L.) Web. in Wigg


Молодший науковий співробітник Форгіль Я.С.



Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 766 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук