Суворі кліматичні умови, під час настання
зимових холодів і снігопадів суттєво ускладнюють виживання диких тварин у
природному середовищі. Як нам відомо з
практики, чисельність диких копитних
може різко скоротитись через їх масову загибель у багатосніжну та холодну зиму.
Саме тому важливою умовою збереження їх
кількості є підгодівля у зимовий період.
Вона «пом’якшує» основний екологічний чинник, забезпечує збереження
природного корму, знижує збитки лісовому та сільському господарствам,
концентрує звірів у визначеному місці, утримує їх на обмеженій території і
запобігає міграції, покращує фізичний стан, підвищує плодючість самок і якості
самців, допомагає обліку чисельності. Тривалість сезону підгодівлі, а також
початок і закінчення його, визначається у залежності від конкретних кліматичних
умов. Перкалабським ПОНДВ було заготовлено 300
кормових віників і 1.5 тонни сіна. Щоб стало зрозуміло які обсяги заготівлі
кормів необхідні, зробимо елементарні розрахунки. Наприклад, для підгодівлі
однієї козулі необхідно щодня близько 300–900 г сухого корму. Один віник
містить близько 100 г корму. Виходить, на день потрібно мінімум 3–4 віники, а
на 100 зимових днів – 300–400 штук на одну особину. Цікавою є знята з фотопасток інформація про поведінку
копитних у природному середовищі в
зимовий період. В даний час
працівниками природоохоронних науково-дослідних відділень ведеться робота по
обліку чисельності диких тварин.
Майстер з охорони природи Перкалабського
ПОНДВ
Валерій Понеполяк
|