П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Листопад » 18 » Семінар у Національному природному парку «Сколівські Бескиди».
16:19
Семінар у Національному природному парку «Сколівські Бескиди».

Учасники семінару

     На базі НПП «Сколівські Бескиди» за підтримки проекту Європейського Союзу «Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері захисту навколишнього середовища» 19-22 жовтня 2016 року відбувся семінар «Імплементація пташиної директиви Європейського Союзу».  В рамках цього заходу також пройшла ХІ Міжнародна конференція Західноукраїнського орнітологічного товариства «Регіональна орнітофауністика: історія, сучасний стан та актуальність», яка була присвячена 100-річчю з дня народження Михайла Воїнственського – доктора біологічних наук, професора, зоолога, еволюціоніста, природоохоронного діяча.

    Відкрив конференцію Микола Матвєєв, орнітолог, декан природничого факультету Кам’янець-Подільського національного університету. З привітальним словом виступив директор НПП «Сколівські Бескиди» Василь Бандерич. Заступник директора з наукової роботи Василь Приндак ознайомив присутніх з територією парку, адже дехто з науковців вперше відвідали цю територію. Секційні засідання проходили протягом 19-21 жовтня.

                                                                                                                     

Презентація заступника директора з наукової роботи Василя Приндака про НПП «Сколівські Бескиди»                                   Під час семінару                                                      

     Під час семінару експертом-онітологом APENA Василем Костюшиним були проведені тренінги в яких наведено короткий огляд «Пташиної директиви». Розглядалися ключові цілі директиви та зв’язок з Натура 2000 (SPA) і Смарагдовою мережею, розповів про методологію інвентаризації птахів, критерії відбору, визначення та оцінки якості мережі охоронюваних територій, навів приклади найкращого досвіду країн ЄС. Директива має на меті створення умов для охорони, управління та контролю за популяціями диких видів птахів, а також регулювання використання цих видів у Європейському Союзі. Вона служить для забезпечення базового захисту диких птахів від лову і забою, а також для забезпечення достатньої охорони ареалів їх проживання, особливо це стосується захисту зникаючих і мігруючих видів; крім того, Директива забороняє масштабний вилов або вилов не вибірковими методами, і запобігає торгівлю та комерційне використання більшості видів птахів.

     Відповідно Директиві, країни-члени ЄС повинні вживати спеціальні охоронні заходи для забезпечення захисту диких птахів і ареалів їх проживання, особливо видів, наведених у Додатку I. Natura 2000 – мережа охоронних ділянок, центральний елемент у охороні біорізноманіття на території країн-членів Європейського Союзу. Елементами цієї мережі є типи природних середовищ (Special Areas of Conservation), рідкісні і такі, що перебувають під загрозою зникнення або руйнування. Смарагдова мережа Європи (англ. Emerald Network Europe) – ряд територій особливого природоохоронного значення, які визначають і зберігають біологічне різноманіття країн Євросоюзу, Східної Європи і деяких африканських держав. Створена рішенням Бернської конвенції 1979 р. і підтримується державами — членами Ради Європи.

Виступ Яна Шеффера

     Яном Шеффером, експертом з охорони довкілля APENA (Підтримка України в апроксимації законодавства ЄС у сфері навколишнього середовища), проведено підготовку до практичної вправи з інвентаризації птахів, визначення меж їх оселищ в польових умовах та пояснено завдання, які учасники семінару виконували у складі створених робочих груп, за результатами якого було розроблено приклад мапи оселищ для видів. У конференції взяли участь провідні орнітологи та працівники національних природних парків і природних заповідників України, Білорусії, Латвії, та США, під час якої доповідали про авіфауну природоохоронних територій та інших територій, важливих для збереження птахів, їх моніторинг. В рамках конференції проведено круглий стіл «Чорний лелека в Україні – 10 років досліджень: результати та перспективи». Особлива цікава була доповідь Маріса Страздса, латвійського науковця, «Міграції чорного лелеки через Україну». В даній доповіді спеціаліст  розповів про вивчення шляхів міграцій лелек за допомогою спеціальних радіопередатчиків. 

Шляхи міграції чорного лелеки через Україну. Презентація Маріса Страздса

     У рамках конференції Західноукраїнське орнітологічне товариство проводило набір нових учасників. Від НПП «Верховинський» у заході взяв участь провідний науковий співробітник наукового відділу Іван Коляджин та вступив до Західноукраїнського орнітологічного товариства. Це дозволить брати участь у зборах та конференціях товариства, проводити спільні дослідження птахів та вивчати їх міграцію на території НПП «Верховинський». За результатами конференції прийнято рекомендації щодо моніторингу птахів та управління територіями, які потребують особливої охорони.

Провідний науковий співробітник                                                                                                                                                                                                   Іван Коляджин 

 

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 654 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук