Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Лютий » 28 » Розширення природно-заповідних територій - справа часу
18:10
Розширення природно-заповідних територій - справа часу

                                                                    

22 лютого 2017 року з ініціативи адміністації НПП «Верховинський» у селищі Верховина відбулась нарада щодо збереження Українських Карпат для наступних поколінь шляхом розширення природно-заповідного фонду. У нараді взяли участь Іван Шкіндюк, голова Верховинської районної ради; Олег Лютий, голова Верховинської районної адміністрації; Сергій Матвєєв, заступник директора департаменту – начальник відділу реалізації політики з управління природно-заповідним фондом Департаменту з питань заповідної справи; Анастасія Драпалюк, головний спеціаліст відділу формування мережі природоохоронних територій Департаменту з питань заповідної справи Мінприроди;  Олег Дудкін, директор Українського товариства охорони птахів; Віталій Семків, спеціаліст обласного управління екології; Іван Рибарук, настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Криворівня; Оксана Сусяк, керівник громадської організації «Карпатська агенція розвитку туризму»; сільські голови, депутати селищної і сільських рад та місцеві жителі.

З вступним словом виступив Михайло Нечай, директор НПП «Верховинський» й ознайомив присутніх з діяльністю і перспективою розвитку Національного природного парку «Верховинський».

З доповідями виступили: Сергій Матвєєв, «Стан природних екосистем Карпат», Анастасія Драпалюк, «Завдання України щодо створення мережі природоохоронних територій» де ознайомила присутніх із станом заповідності в Україні та у інших країнах світу. Зараз заповідність в Україні становить 6,6% території, від необхідних рекомендованих науковцями 15% для забезпечення екологічної рівноваги. Тому основне завдання України перед світовою спільнотою є збільшення територій природно-заповідного фонду. Василь Мочан та Ольга Яремченко, регіональний та національний координатори природоохоронних проектів Українського товариства охорони птахів, Ярослав Зеленчук, начальник наукового відділу НПП «Верховинський» «Пропозиції щодо збереження полонин та річок у Верховинському районі Івано-Франківської області». В цій доповіді Ярослав Зеленчук розповів про сучасний екологічний стан річок й перспективи вирішення. Також наголошувалось на проблемах заростання полонин, які не використовуються за своїм традиційним призначенням та втратою біорізноманіття. Для відновлення видового складу флори на полонинах необхідно відновлювати традиційне екологічне гірське господарство, яке б не шкодило природно-заповідному фонду. Ігор Яківчук, виконувач обов’язків начальника територіальної екологічної інспекції в Івано-Франківській області; «Ведення господарської діяльності на територіях природно-заповідного фонду згідно вимог українського законодавства» розповів про перспективні види господарської діяльності на таких ділянках у НПП «Верховинський. Також виступили Оксана Сусяк – голова громадської екологічної організації «Карпатська агенція розвитку туризму», Василь Тупилюк –громадський активіст, Віталій Мартищук  Красницький сільський голова та інші.

Під час обговорення присутні ознайомились з сучасним станом річок та полонин, які в основному не використовуються за призначенням. Річка Чорний Черемош з прибережною смугою зараз має найнижчий охоронний статус – гідрологічний заказник «Ріка Чорний Черемош», в той час, як річка Білий Черемош з струмком Перкалаб не мають ніякого природоохоронного статусу. Це призводить до того, що втрачається біорізноманіття, в річку зливаються каналізаційні стоки, є загроза будівництва численних міні гідроелектростанцій. Пропозиції щодо підвищення природоохоронного статусу річки Чорний Черемош та встановлення природоохоронного статусу річки Білий Черемош у залі жваво обговорювали.  На більшості полонин відбувається процеси деградації лучних екосистем. Саме тому, на нараді було висунуто пропозицію, щодо доцільності передачі полонин, на яких не ведеться господарська діяльність, до Національного природного парку. В обговоренні виступів також взяли участь присутні в залі представники місцевого самоврядування та громадськості, активісти, волонтери, голови громадських екологічних організацій, громадяни сіл району та інші. Та на жаль інколи емоції брали верх, як кажуть, аж «зашкалювали». Прикро те, що окремі «діячі», з певних політичних та меркантильних інтересів апелюючи до громадськості, живуть сьогоднішнім днем і не хочуть зрозуміти, що звичайна байдужість і бездіяльність по відношенню до природи може мати непередбачувані наслідки    Розширення території НПП «Верховинський»  дасть можливість, перш за все, зберегти унікальні природні ландшафти Чивчино-Гринявських гір, сприяти охороні існуючих локалітетів рідкісних видів тварин і рослин, змонолітнити територію. Все це сприятиме екологізації місцевого традиційного господарювання та буде важливим кроком у напрямку активного розвитку туристичного і  рекреаційного підприємництва в регіоні: створення відповідної інфраструктури, реалізація продукції полонинського господарства, прокладання кінних, велосипедних і водних маршрутів, створення пунктів прокату човнів та інших засобів обслуговування туристів і відпочиваючих.



  


 Рішення

розширеної наради по обговоренню питання щодо «Збереження Українських Карпат для наступних поколінь шляхом розширення природо-заповідного фонду».


                                       від 22.02.2017 р.                                                                              с-ще Верховина

 

            Розглянувши доповіді з якими виступили Михайло Нечай – директор НПП «Верховинський», Сергій Матвєєв – заступник директора Департаменту з питань заповідної справи, начальник відділу з управління природно-заповідним фондом Мінприроди, Анастасія Драпалюк – головний спеціаліст формування мережі природоохоронних територій Мінприроди, Ігор Яківчук – в.о. начальника територіального управління екологічної інспекції в Івано-Франківській області, Ольга Яремченко – національний координатор проекту «Збереження Карпатських пралісів», Ярослав Зеленчук – начальник наукового відділу НПП «Верховинський» та виступи інших учасників наради вирішили:

 

1.     Довести до відома широкого кола населення через засоби масової інформації, сходи селян, зустрічі в колективах про важливість збереження пралісів, полонин, річок та приток в їх природному стані.

2.     Рекомендувати Верховинській селищній та сільським радам району протягом другого півріччя 2017 року провести громадські слухання, сесії сільських та селищної рад на яких розглянути питання про можливість розширення природно-заповідних територій та прийняти відповідні рішення з цього питання.

3.     Звернутися до Міністерства екології та природних ресурсів України про необхідність посилення координаційних дій  державних управлінь та відділів на території Івано-Франківської області. Зокрема: Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації, територіального Управління екологічної інспекції в Івано-Франківській області, Управління лісового господарства та обласного управління держгеокадастру, при вирішенні питань розширення природно-заповідних територій.

 

Головуючий на нараді

директор НПП «Верховинський»                                                         М. Нечай

 

          Адміністрація НПП «Верховинський» запрошує до співпраці та взаєморозуміння  органи місцевого самоврядування, депутатів районної, сільських та селищної рад, громадськість району у вирішенні цих складних, але дуже важливих для нас і майбутніх поколінь проблем. Хочеться щоб надалі наша спільна праця принесла свої позитивні плоди щодо підвищення нашої моральності у відношенні до природних багатств.

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 667 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 1
1 vasylovychh1  
А ви шановні керівники парку, хоч доклали зусиль, щоб провести роз'яснювальну роботу серед населення. Чи це так для галочки. Що наприклад люди знають про ваше розширення, чим це їм буде загрожувати. В кінці кінців пора навчитись працювати як у всьому світі. Це вам на колгосп, де голова сказав, бригадирові переказав а все решта людиська виконають. Нарешті зрозумійте основне в цивілізованому світі "людина" "громада" а вже потім суспільство. І яка б людина не була вона має право на свою частку висловити свою думку, і ніхто не має права ігнорувати її рішення.
От тому що ви не провели роз'яснювальну роботу серед населення і скористались всякі політики для своїх рейтенгів.
І цікаво чому не розглядаються альтернативні ідеї. Чому парк не може на паритетних умовах співпрацювати із громадами. Чому громадські території обов'язково повинні повністю передані парку. Чому не може бути управління 50/50. 
Коли вже нарешті в нас навчаться працювати спільно, а не перетягувати один в одного.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук