П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2015 » Вересень » 25 » Про проблеми збереження карпатських пралісів
10:54
Про проблеми збереження карпатських пралісів

             

                15 вересня 2015 року при Орхуському центрі під головуванням в.о. Міністра екології та природних ресурсів Сергія Курикіна відбулася нарада щодо збереження пралісів та старовікових лісів у Карпатському регіоні шляхом розширення території національних природних парків.

   У нараді взяли участь представники Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Мінприроди,  Держлісагентства, Закарпатської та Чернівецької облдержадміністрацій, Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України, Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, Інституту географії НАН України, Інститут екології Карпат НАН України, Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, національних природних парків Карпатського регіону, Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства, проектної організації "Укргірліс", Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, Українського товариства охорони птахів, Всесвітнього фонду природи (WWF), Національного екологічного центру України, Фундації природної спадщини,  БО "Інтерекоцентр", Асоціації зелених України, Асоціації зоозахисних організацій України, окремі громадські діячі та журналісти.

   Таке велике коло учасників підтвердило актуальність проблеми збереження природи Карпатського регіону та стратегічно обдуманого використання її ресурсів.

   Праліси та старовікові ліси забезпечують депонування вуглецю, продукування кисню, очистку води та повітря, збереження водних ресурсів, послаблюють та упереджують стихійні явища, вони є осередком збереження біорізноманіття лісів, генетичним фондом та насінневим банком карпатських лісів, еталоном ведення лісового господарства, передумовою розвитку туризму та інших ресурсозберігаючих напрямків економічного розвитку в регіоні.

   Збереженість природи Карпат є важливою для України, Європи та у світовому масштабі, що підтверджується визначенням окремих територій Всесвітньою природною спадщиною ЮНЕСКО, включенням до мережі біосферних резерватів програми ЮНЕСКО "Людина і біосфера". Особливу увагу цьому приділяють міжнародні та європейські природоохоронні організації і фонди шляхом впровадження на території Карпат численних природоохоронних проектів, які направлені як на збереження природи, так і на підвищення добробуту населення.

   Мінприроди разом з українськими та міжнародними природоохоронними організаціями вже не один рік намагаються донести до загалу нагальну необхідність заповідання пралісів та старовікових лісів Карпат, як ефективного заходу для їх гарантованого збереження. Так, Товариством охорони птахів за підтримки Франкфуртського зоологічного товариства (Німеччина) організовано роботу щодо підготовки наукових обґрунтувань та клопотань для включення до складу національних природних парків Карпатського регіону ділянок, які є важливими для збереження цих надзвичайного цінних для природного середовища Карпат лісових екосистем.

   Запропоновано збільшити площу Карпатського НПП на 25,3 тис.га, НПП "Верховинський" на 11,7 тис.га, НПП "Гуцульщина" на 2,7 тис.га (територія частково вже входить до складу парку, але без вилучення у користувачів), НПП "Черемоський" на 20,1 тис.га, НПП "Вижницький" на 8,4 тис.га, НПП "Зачарований край" на 13,4 тис.га, НПП "Синевир" на 0,6 тис.га, Ужанського НПП  на 11,4 тис.га (територія вже входить до складу парку, але без вилучення у користувачів), НПП "Сколівські Бескиди" на 10,9 тис.га (територія вже входить до складу парку, але без вилучення у користувачів), що забезпечить створення єдиного природоохоронного комплексу в Українських Карпатах, як частини європейської системи охорони природи та міжнародного екологічного коридору вздовж гірського хребта Карпат.

   Мінприроди схвалило клопотання щодо збільшення площі зазначених національних природних парків і передало до Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей, національних природних парків для подальшої роботи над підготовкою проектів розширення їх територій.

За матеріалами Мінприроди України

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 588 | Додав: lbotsvinok
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук