П'ятниця, 19-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2018 » Листопад » 14 » Повторне цвітіння рослин
10:51
Повторне цвітіння рослин

В народній свідомості осінь - це пора збирання врожаю, тоді листя багатьох дерев і кущів змінює забарвлення, а потім опадає: відбувається листопад. Традиційно, осінь поділяють на два періоди: перший – від перших заморозків до листопаду: (листки жовтіють та опадають) після чого настає другий період, який триває до кінця листопаду чи замерзання води.

В умовах НПП «Верховинський», який розміщений в абсолютних висотах 1000-1769 другий період настає швидше, адже кожного року в першій декаді вересня ми спостерігаємо опале листя, а в третій декаді вересня спостерігаємо появу нестійкого снігового покриву. Наприклад в поточному році 24-25 вересня на всій території парку випадав сніг.

Цього року, у зв’язку з теплою осінньою погодою, спостерігалось повторне цвітіння таких рослин: брусниці звичайної - (Vaccinium vitis-idaea), ахірофоруса одноквіткового - (Аchyrophorus uniflorus), тирлича ваточникового - (Gentiana asclepiadea), деревію звичайного - (Achillea millefolium), іван-чаю – (Chamaenérion angustifolium), перстачу прямостоячого – (Potentilla erecta), суниці лісової – (Fragaria vesca), фіалки відхленої - (Viola declinata), арніки гірської – (Arnica montana), деревію звичайного – (Achillea millefolium), жовтецю повзучого - (Ranunculus repens), свербіжниці черсаколистої - (Knautia longifjlia), дзвоників пилчастих - (Campanula serrata). Це відбувається через те, що з настанням теплої осені, сплячі бруньки йдуть у ріст і починається новий цикл розвитку. Питання повторного цвітіння є темою розмови багатьох людей: Чому? Як? Які наслідки?. Адже садоводи знають відповідь на нього уже давно, вони не вважають його чимось незвичайним та сприймають як норму, при цьому, повторне цвітіння є небажаним для плодово-ягідних та деяких декоративних рослин, за винятком суниці та ремонтанних видів.

 

       

Дані спостереження повторного цвітіння задокументовані в чисельних фенологічних картках працівниками ПОНДВ і під час осінньої експедиції працівників наукового відділу Парку та будуть внесенні в черговий VII том літопису природи НПП «Верховинський».

                         

               

             


Молодший науковий співробітник                                                                                                      Василь Феркаляк                    

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 387 | Додав: rekreaciy
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук