П'ятниця, 19-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2015 » Квітень » 28 » Підсумки акції «Чистий Черемош – чисте довкілля»
15:00
Підсумки акції «Чистий Черемош – чисте довкілля»

      

                                                                  Учні Верховинської ЗОШ в дорозі на акцію             

             23-24 квітня, з ініціативи НПП «Верховинський», проведена екологічна акція «Чистий Черемош – чисте довкілля». Метою заходу було очищення прибережної смуги та приток  річки  Черемош від сміття та побутових відходів, кількість яких невпинно зростає.

Слід зауважити, що створені стихійні звалища сміття і побутових відходів призводять до зниження чистоти і якості води у річці. Разом з тим, вони наносять суттєву шкоду фауні і флорі, та є сприятливим середовищем для поширення різних інфекційних хвороб і епідемій, що негативно впливає на екологічну ситуацію в районі.

В акції взяли участь працівники Парку, культурно-освітніх та бібліотечних установ, учні і педагоги шкіл району, громадські організації «Еко - Черемош», Карпатська агенція з розвитку туризму, працівники місцевого самоврядування, а також волонтери з числа небайдужих громадян. Загалом у проведенні заходу взяли участь понад 500 чоловік. Прибережну смугу річки Черемош очищено на протязі 45 кілометрів. Зібране сміття складовано у відведених місцях та частково вивезено на санкціоновані сміттєзвалища.

Особливо слід відзначити високу організаторську роботу навчально – виховних закладів району. В цей день,  крім активної участі у проведенні акції, школярі Верховинської середньої школи, з плакатами та закликами до громадськості селища, про важливість збереження чистоти довкілля,  запрошували небайдужих громадян приєднатись і підтримати їх у проведенні заходу.

Відповідальну громадянську позицію проявили окремі жителі сіл Топільче, Зелене, Явірник. Їхня активна участь допомогла суттєво очистити територію сіл від стихійних сміттєзвалищ, а також прибрати прибережну смугу річки Черемош.

Не відставали також учні, працівники місцевого самоврядування та  жителі села Білоберізки. Спільними зусиллями було ліквідовано стихійне сміттєзвалище, створене підняттям рівня  води  у річці Черемош, очищено її прибережну смугу, а також територію біля лікарні. Зібране сміття та побутові відходи  завантажено на автомобіль і вивезено на сміттєзвалище.

         У селі Верхній  Ясенів  активно працювали   учні  і педагоги  Верхньоясенівської  школи. Результатом їхньої   роботи  було  очищення прибережної смуги  річки Черемош на відстані 7  кілометрів. У акції також взяли  участь школярі та вчителі  Красноїлівської, Замагорівської, Устеріківської, Довгопільської, Черемошнянської,  Верховинської  школи-інтернат  та інших  загально-освітніх  закладів району.

Та на жаль в деяких селах місцеві  жителі  ставилися  до  проведення акції без особливого ентузіазму. На пропозицію взяти участь у збиранні сміття ставилися байдуже, не проявляючи ініціативи. Скажіть, чи не приємно прогулятися чистими, охайними вулицями села, влаштувати відпочинок на березі річки або у мальовничому рекреаційному місці, створеному природою. Звичайно що так, але при умові, якщо ми всі будемо дбати про чистоту довкілля.  Хочеться вірити, що побачивши результати спільної роботи, люди будуть проявляти більш дбайливе ставлення і високу громадянську відповідальність за чистоту у рідному селі. Тому у майбутньому ми чекаємо допомоги та активної участі в подібних заходах, що значно поліпшить екологічну ситуацію в регіоні.   

 Фінансову спонсорську допомогу в проведенні акції надали Франкфуртське  зоологічне товариство (Німеччина) і Українське Товариство Охорони птахів, які працюють над проектом «Збереження карпатських пралісів» шляхом розширення природо - заповідних територій. Під час акції волонтери та активісти проводили роз’яснювальну роботу серед населення сіл Топільче, Зелене, Явірник, щодо важливості збереження пралісів та старовікових лісів і необхідності розширення природо-заповідних територій.

Адміністрація Парку висловлює вдячність учасникам екологічної акції і звертається до всіх громадян району з проханням підтримувати чистоту нашого довкілля. Адже чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Запобігання виникненню екологічних проблем, виховання бережливого ставлення до природи, є одним з основних наших завдань. Воно  забезпечить збереження її краси і багатства для майбутніх поколінь.

 

   

                                                                                                           Учні під час акції в с. Верхній Ясенів

   

      Учні Зеленської школи під час акції                            Учасники акції при в'їзді у с. Зелене                                   Учасники акції у селі Явірник

 

 

      Учасники акції в с. Голови                                                                              Прибирання прибережної смуги річки Черемош

 

      При в'їзді у с. Шибене                                          Завантаження побутових відходів і сміття в с. Явірник            Використання транспорту Товариства охорони 

                                                                                                                                                                                                птахів   в с. Буркут біля масиву старовікових лісів

   

         Під час акції жителі с.Топільче                                    Організоване перевезення учасників акції                            Волонтери збирають сміття в с. Явірник

 

   

   Волонтери за збереження Карпатських                     Працівники НПП "Верховинський" під час акції                                 Підсумки акції

            пралісів та розширення ПЗФ

Учасники акції в с.Красноїлля

 

 

 

Провідний фахівець з екологічної освіти                            Юрій Ватуйчак

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 751 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук