П'ятниця, 19-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2014 » Червень » 25 » Під′їзні дороги ,основа успіху охорони та відновлення природо-заповідного фонду НПП «Верховинський»
11:33
Під′їзні дороги ,основа успіху охорони та відновлення природо-заповідного фонду НПП «Верховинський»

Члени експедиції під час обстеження

      З метою обстеження  стану під’їзної дороги до території Парку на ділянці Буркут-Чемірний проведено експедицію   в складі: заступника директора, головного природознавця Понеполяка М.М., начальника відділу держохорони Попюка В.Ю., провідного інженера ВДО Боцвінка І.Д., начальника Чивчинського ПОНДВ Півнюка В.М.

      Дана дорога протяжністю 26,5км  була  в користуванні   до 2008 року.  Вона забезпечувала постійне сполучення до колишньої прикордонної застави, в урочищі Чемірний,  а також використовувалась для промислових лісорозробок ДП "Верховинське лісове господарство".

     Згідно картографічних матеріалів  дорога   розташована вздовж річки Чорний Черемош, і проходить територією Прикордонного та  Чивчинського природо-охоронних науководослідних відділень, а також ДП "Верховинське лісове господарство". Вона може бути привабливим туристичним маршрутом з її  геологічними та історичними   памятками природи.

     В ході  проведення обстеження з використанням  GPS, фотозйомок та інших технічніх приладів встановлено, що внаслідок стихійного лиха 2008 року  було пошкоджено  10 км. дорожного полотна, зруйновано 10 деревяних мостів та 8км підпірних дамб.

      Проведення капремонту дороги потребує значних коштів. Однак, провести частковий ремонт з’їздів і виїздів через річку, виконати розчистку дороги від молодняка та вітроломів, провести планіровку дорожнього полотна, можливо  за наявності  певних коштів.  Однією з головних цілей проведення ремонту дороги є доступ протипожежної техніки до території ПЗФ та Держлісфонду. Також, по даному напрямку  відкривається доступ до ряду полонин таких як Прелучний, Старостая, Мількова, Альбинська, Чурос, Глистовата та інших, які на даний час із за відсутності дорожнього сполучення не використовуються.

     Експедиція зробила висновок, що при заінтересованості сторін, можливо провести ремонтні, будівельні  роботи та відкрити тимчасові переїзди. При залученні інвесторів та інших фондів доцільно провести капремонт такої важливої лісової дороги, що може значно покращити охорону природо-заповідного фонду, науково дослідну, рекреаційну діяльність НПП  «Верховинський» та господарську діяльність ДП "Верховинське лісове господарство".

     Висновки експедиції  та відповідні пропозиції будуть направлені в Міністерство екології, природних ресурсів України та  Верховинську райдержадміністрацію.

 

Вітровали на дорозі

Залишки гідроспоруди для лісосплаву (кляуза)

Залишки зруйнованого моста

Зруйнована дорога та берегоукріплення

На місці дороги тече річка Чорний Черемош

Рекреаційне місце  біля урочища Плаїк

Не зруйнована стихією частина дороги

Провідний інженер ВДО  І. Боцвінко

Категорія: Відділ державної охорони | Переглядів: 665 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук