П'ятниця, 19-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Лютий » 1 » Перспективи розширення природоохоронних територій на Верховинщині.
14:03
Перспективи розширення природоохоронних територій на Верховинщині.

         

     Протягом останнього десятиліття на території Верховинського району зроблено чимало в напрямку виконання державної програми та міжнародних зобов’язань України щодо збереження природних ресурсів шляхом передачі під державну охорону частини унікальних за своїм природним розташуванням та наявністю рідкісної фауни і флори територій. У 2010 році з метою збереження, відтворення та ефективного використання природних комплексів та об’єктів Чивчино-Гринявських гір створений НПП «Верховинський» на площі 12022, 9 га.

     За період п’ятирічної діяльності наша установа забезпечує дотримання на цій території природоохоронного законодавства. Тут створено чотири природоохоронні науково-дослідні відділення та сім еколого-пізнавальних туристичних маршрутів. Службою державної охорони налагоджено тісну співпрацю з місцевим населенням. Зокрема, у частині відвідування цієї території з метою утилітарного туризму (збору дикоростучих ягід та грибів). Співпрацюємо також з власниками туристичних комплексів та приватних садиб щодо відвідування відпочивальниками та туристами рекреаційних об’єктів на території Парку. В цілому наша установа вносить чималий вклад у соціально-економічний розвиток території району. Адміністрація Парку у своїй діяльності тісно співпрацює з райдержадміністрацією та районною радою, а також з місцевими територіальними громадами. Особливо з Голошинською та Зеленською, на території яких діє наша природоохоронна установа. Така співпраця сприяє пошуку спільних підходів до вирішення питань розширення природоохоронних територій. Саме з цього важливого завдання в Україні Франкфуртським зоологічним товариством та Українським товариством охорони птахів реалізується Міжнародна програма збереження пралісів і старовікових лісів, згідно якої передбачається значне розширення природно-заповідних територій у західному регіоні нашої держави. Науковим обґрунтуванням, яке підготували науковці-екологи, передбачається передати НПП «Верховинський» площу  одинадцять тисяч гектарів. Враховуючи те, що більшість запланованих для передачі територій є в користуванні ДП «Верховинське» лісове господарство, яке займається лісозаготівлею, нами запропоновано часткове вирішення питання розширення природно-заповідного фонду за рахунок територій, які не перебувають у господарському використанні, але мають важливе природоохоронне значення. На нашу думку такий підхід на найближчі роки вирішить проблему виконання зобов’язань держави щодо розширення природно-заповідних територій.

     З метою вирішення цього питання таким шляхом науковцями національного лісотехнічного університету України (м. Львів) та Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича підготовлено експертний висновок щодо доцільності розширення території НПП «Верховинський» за рахунок територій, на яких стійкі природні екосистеми та комплекси, що не зазнали антропогенних змін. Саме в межах  контуру Парку, фрагментарно розташовані серед лісових масивів  сільськогосподарські угіддя (полонини), загальною площею 3685,1 га, які в більшості не використовуються. На території, яка пропонується для розширення зосереджена значна кількість ендеміків, відомих в Україні. Таке поєднання біотопів сприяє значному поліпшенню кормових та захисних властивостей угідь для дикої фауни. Полонини життєво необхідні для тетеревих видів птахів, які за короткий історичний проміжок часу перейшли з багаточисельних популяцій у види, які зникають або вразливі. Передача полонин під охорону забезпечить важливий для популяцій цих цінних видів, період тиші, безперешкодне токування, висиджування та комфортне перебування.

     Другим важливим аспектом діяльності парку є охорона річок найважливішої складової природної екосистеми. Тому передача під охорону Парку гідрологічного заказника місцевого значення – річки Чорний Черемош та Білий Черемош очевидна. Збереження чистого водного ресурсу басейну Черемоша, який живить річку Прут, є надзвичайно важливою природоохоронною справою, оскільки ці водні артерії слугують джерелом водопостачання значної кількості населених пунктів. Усього пропонується передати 2040,5 га об’єктів водного фонду. Передача їх під охорону дасть змогу провести низку дієвих біотехнічних заходів, що сприятиме покращенню стану популяції фонових та рідкісних видів іхтіофауни.

     Ще один об’єкт, який зазнає антропогенного впливу, який пропонується включити до складу парку є, пам’ятка природи Писаний камінь площею 5,0 га. Гора Писаний камінь (1221 м) – знаходиться поза існуючими межами парку і представляє собою унікальну групу мальовничих скель. Це одне з найгарніших та загадковіших місць Верховинщини, оповите легендами та містичними переказами, звідки відкривається захоплююча панорама на вершини та гірські хребти.

     Для ефективності ведення еколого-просвітницької, рекреаційної та туристичної діяльності, також пропонується розширити територію парку за рахунок урочища Запідок площею 4,0 га, яке безпосередньо примикає до території, де знаходиться адмінприміщення НПП «Верховинський». В цьому урочищі щорічно проводяться різні культурно-мистецькі заходи, регіонального значення. Пропоноване розширення парку сприятиме всебічному виконанню багатогранних екологічних, економічних, соціально-культурних та інших функцій з метою охорони, оптимізації взаємодії суспільства і природи.

     Клопотання про розширення території Парку за рахунок вище перелічених природних об’єктів підтримане у Мінприроди України. На цій підставі Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної адміністрації звернулося до органів місцевого самоврядування Верховинського району про надання згоди на передачу русла річки Чорний та Білий Черемош з прибережними смугами під державну охорону. Розгляд цього питання на сесіях Білоберізької об’єднаної громади, Красницької, Зеленської сільських рад та Верховинської селищної засвідчив, що на даний час екологічному активу необхідно провести належну роз’яснюючи роботу серед депутатського корпусу та населення про позитивне значення державної охорони русла річки та прибережної смуги. Набуття та підвищення природоохоронного статусу цих водних об’єктів сприятиме зниженню антропогенного пресу та усуненню шкідливих для водойм видів діяльності (скидання каналізаційних стоків, тирси, різного роду сміття, неконтрольований забір гравію.  Буде припинено браконьєрський вилов риби та несанкціонований забір гравію. При цьому передбачається прийняття державних програм зарибнення водойм,  будівництва берегоукріплень та мостових переходів. В той же час господарське використання прибережних смуг для рекреаційних та інших традиційних цілей не забороняється.

     Що стосується користування полонинами, які пропонуються передати до природоохоронної території, то ніяких обмежень щодо традиційного користування для сільськогосподарських цілей не має.  При такому підході проявляється можливість за рахунок держаних коштів проводити поверхневе поліпшення та очистку високогірних пасовищ. При цьому  будуть кращими умови для надання в оренду користувачам високогірних пасовищ (полонин) без виготовлення попередніх проектів землеустрою. Водночас це буде важливим кроком у напрямку активного туристичного та рекреаційного підприємництва, створення відповідної туристичної інфраструктури, реалізація продукції полонинського господарства.

     Враховуючи вищенаведене звертаємося до жителів Верховинського району з розумінням поставитись до перспективи розширення природно-заповідних територій, не піддаватись неправдивим інформаціям, що розповсюджуються людьми, яким невигідний державний контроль за збереженням природи, адже вони часто є порушниками природоохоронного законодавства. У разі виникнення питань просимо звертатися за роз’ясненням до адміністрації та спеціалістів НПП «Верховинський».

     Позитивне вирішення питань розширення природно-заповідної території сприятиме не лише збереженню природної спадщини, але й буде виконувати багатогранну екологічну, економічну, соціально-культурну функцію. 

              

      

Заступник директора Парку з наукової роботи                                                                                                                             Дмитро Стефлюк

 

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 572 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук