П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Листопад » 27 » Особливості розвитку гірського еко – етно туризму в контексті забезпечення збалансованого соціально – економічного розвитку Верховинщини
11:45
Особливості розвитку гірського еко – етно туризму в контексті забезпечення збалансованого соціально – економічного розвитку Верховинщини

Особливості розвитку гірського еко – етно туризму в контексті забезпечення збалансованого соціально – економічного розвитку Верховинщини

Екологічний туризм, який дуже часто асоціюють з так званим зеленим або сільським туризмом, передбачає безпосередні контакти людини з природою: відпочинок на екологічно чистих природніх територіях, туристичні походи і ночівлі в наметах, пішохідні екскурсії еколого – пізнавальними маршрутами.

Згадуючи про екологічний туризм, не можна не торкнутися теми нинішнього довкілля як в світі, так і, безпосередньо, в нашій країні, оскільки саме цей чинник зіграв важливу і, можливо, вирішальну роль в розвитку такого виду відпочинку, як екологічний туризм.

Особливість розвитку туризму на Верховинщині полягає в тому, що тут протягом останніх років туризм успішно поєднується з використанням етнокультурного потенціалу гуцульського краю. Щорічне проведення свят «Полонинське літо», «Різдво на Гуцульщині », фестивалів троїстих музик ім. Могура, гуцульської співанки ім. Чукутихи, молодіжного фестивалю «Черемош - Фест» та інших культурологічних заходів. Під час подорожей особлива роль відведена також ознайомленню з місцевими звичаями та обрядами, традиціями, гуцульським побутом.

За останні 10 років на Верховинщині побудовано 6 приватних туристичних комплексів, функціонує сто відпочинкових садиб.

Сьогодні на території району функціонує 11 музеїв, регіональний музей Гуцульщина, хата-музей кінофільму «Тіні забутих предків» та приватний музей Музичних гуцульських інструментів Романа Кумлика в селищі Верховина, музеї І. Франка та М. Грушевського в с. Криворівня, музей гуцульського театру ім. Гната Хоткевича в с. Красноїлля та ряд інших.

З метою забезпечення розвитку туристичного потенціалу на території Парку створено 7 еколого – пізнавальних туристичних маршрутів, зокрема ім. Цісаревича Рудольфа; Скала Баби;  Перкалаба – Пробійнівка; Монастирський; Чимірне;  Кляуза Лостун;  Стежками Лесі Українки.  Знайомство з красою незайманої природи, самобутність культури гуцульського регіону, підвищення екологічної культури мандрівників і місцевих жителів, сприяння останнім в економічній користі від охорони навколишнього середовища - це основні фактори, на яких має триматися таке популярне останнім часом явище, як еко – етно туризм.

В нашому Парку запроваджуються різні види екологічного туризму: піший, кінний, а в подальшій перспективі-водний. Сюди можна віднести спостереження за фауною і флорою, фото і кінозйомку тварин і рослин та природніх ландшафтів. При перспективному розвитку туризму, значна частина місцевого населення могла б надавати відвідувачам послуги з відпочинку та розваг і отримувати доходи від продажу сільськогосподарської продукції. Популярними є тури на полонину, де виготовляється гуцульська бринза та будз, а також збір дикоростучих плодів та ягід. Кожний регіон України по-своєму привабливий для екологічного туризму.  При цьому Верховинщина для багатьох екотуристів є екзотичним краєм, де збереглася  значна частина недоторканої природи, своєрідні гірські ландшафти та чисті вироби м'ясної та  молочної  продукції.

За останні роки у Верховинському  районі вдалось підняти якість життя певної частини громадян завдяки прибутку від надання різних туристичних послуг. Це є прикладом того, як природа може винагородити за дбайливе ставлення до неї, і в свою чергу стимулює підвищення рівня екологічної свідомості населення та виховує почуття необхідності раціонального використання природніх ресурсів.

Надзвичайно цікавою є історична спадщина розвитку туризму на Гуцульщині.

На початку ХVІІІ ст. відкрито джерело лікувальної  води  в с. Буркут, яка за  хімічним складом подібна до вод у Віхах (Франція).

З 1880 року туристи відвідують селище Верховину (до 1962р. Жаб'є). На думку тогочасних дослідників та краєзнавців, примітним місцем відпочинку була і є «Столиця Гуцульщини» селище Верховина. Виходячи з витоків минулого, сьогодення підтверджує, що на Верховинщині створюється сучасна рекреаційно – туристична зона, яка має зацікавити українських та міжнародних інвесторів щодо участі в будівництві туристичних об’єктів,  а особливо тих проектів, які пов’язані з розвитком літніх та зимових видів відпочинку.

У вирішенні цих перспективних завдань регіонального збалансованого розвитку Верховинщини важлива роль відведена НПП «Верховинський», який розташований в Чивчино – Гринявських горах з цікавими скальними формаціями, зарослими хвойними лісами, розлогими полонинами, стрімкими ріками і водоспадами у місцевості з дуже своєрідними етно – культурними традиціями та неповторним гуцульським фольклором.

 

 

Дмитро Стефлюк

заступник директора з наукової роботи

НПП «Верховинський»

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 727 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук