Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2015 » Червень » 26 » НПП "Верховинський" захищає в суді своє право на існування
15:34
НПП "Верховинський" захищає в суді своє право на існування

На підставі проведеної на початку цього року перевірки 18 травня Верховинська об’єднана державна фінансова інспекція зажадала від НПП "Верховинський" звільнити всю його службу охорони, а від директора парку - компенсувати державі 6.177.924,31 грн., які були витрачені на фінансування служби охорони за весь період існування парку. 22 червня в Івано-Франківському окружному адміністративному суді відбулось перше засідання із розгляду позову нацпарку про скасування цієї вимоги.

   Перше засідання було ознайомчим - після представлення позивної заяви представники фінансової інспекції попросили час для вивчення матеріалів, суд це прохання задовольнив. Наступне засідання назначене на 3 липня.

   Для майбутнього заповідної справи України цей суд має велике значення. І справа ось в чому - в низці національних природних парків з початку поточного року проводилися перевірки фінансової інспекції. Користуючись тим, що лісогосподарські підприємства блокують отримання лісовими національними парками земель, фінансова інспекція вирішила ліквідувати служби охорони, бо, на її погляд, нема землі - нема чого і охороняти. Під удар при цьому потрапляють майже всі молоді лісові парки. Ситуація ускладнюється ще й тим, що Мінприроди нормативи чисельності працівників заповідних установ досі не розробило. Однак забезпечення адміністрацією парків охорони закріплено Законом України "Про природно-заповідний фонд", положеннями та проектами організації національних парків, і Указами Президента про їх створення. Тому й вимоги фінінспекції безглузді.

   Сергій Шапаренко, голова Ради ЕкГ "Печеніги":
   "Слід зауважити, що подібні проблеми виникли тільки у лісових національних парків: Верховинського, Слобожанського, Кременецьких гір та ін. Пов’язано це з тим, що лісогосподарські підприємства, з одного боку, ігнорують Укази Президента в частинах стосовно передачі земель заповідним установам, а з іншого – стверджують, що лісова охорона може виконувати функції служб охорони парків. Але це абсолютно не так - у цих структур принципово різні завдання та повноваження. Тому ліквідація служб державної охорони національних парків, поставить ці природні резервати на грань знищення".

   Третьою стороною в позові національного парку до фінінспекції є Мінприроди України. Тому прокоментувати цю ситуацію та розповісти про плани із захисту національних парків ми попросили міністра екології.

   Ігор Шевченко, міністр екології та природних ресурсів України:
   "Ми не ігноруємо цю проблему, а активно займаємося її вирішенням. Я особисто говорив про це з міністром фінансів. Також ми направили йому офіційне звернення з проханням вирішити цю проблему".


   Слід зазначити що служба охорони національного парку "Верховинський" свій хліб їсть не дарма - це відмічають і місцеві мешканці, і громадські активісти.

   

   Петро Тєстов, еколог МБО "Екологія-Право-Людина":
"Я був в більшості установ природно-заповідного фонду України, і можу упевнено стверджувати, що робота Верховинського НПП організована на високому рівні. Парк розбудовує інфраструктуру і охороняє природу. На його туристичних маршрутах я не бачив ані вирубок, ані лісовозів, не чув пострілів, не бачив куп сміття та гільз від набоїв – на жаль, типову ситуацію в тих районах Карпат, які не входять до складу національних парків та заповідників. В даний момент на рівні Івано-Франківської області розглядається можливість розширення НПП "Верховинський" - із включенням до його складу пралісів в районі села Шибене. Проти цього дуже активно виступають місцеві лісозаготівельники та браконьєри. Тому мене дуже дивує позиція фінінспекції, яка виступила фактично проти національного природного парку. Бо парк працює в інтересах Української держави. І ліквідації його служби охорони вигідна лише браконьєрам та нелегальним лісорубам."

   Як можна бачити, до вирішення проблеми з ліквідацією служби охорони, вже підключились громадські об’єднання і міністерство екології. Але для висвітлення цієї справи безпосередньо з місця подій Верховинському національному парку дуже не вистачає підтримки місцевих активістів та медіа. Навіть присутність громадськості на засіданнях може змінити хід справи на користь парку.

   Тому якщо ви бажаєте якось підтримати парк, то можете звернутись безпосередньо до його адміністрації: (03432) 53-720nppverhovuna@ukr.net, або до нас (за контактами, наданими в кінці цього повідомлення).

   КОНТАКТ:
   Олег Вяткін, ЕкГ "Печеніги": тел. (066) 804-93-48trolll_eco@ukr.net

За матеріалами: http://pechenegy.org.ua/

Категорія: НОВИНИ | Переглядів: 547 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук