Четвер, 25-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2019 » Липень » 17 » НАВЧАЛЬНА ПОЇЗДКА В НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ «БАВАРСЬКИЙ ЛІС» ТА «КАЛЬКАЛЬПЕН»
14:59
НАВЧАЛЬНА ПОЇЗДКА В НАЦІОНАЛЬНІ ПАРКИ «БАВАРСЬКИЙ ЛІС» ТА «КАЛЬКАЛЬПЕН»

У візит-центрі Національного парку «Баварський ліс»

В рамках проведення заходів «Оцінка, вивчення та обмін досвідом щодо управління всихаючими смерековими деревостанами у межах природно-заповідних територій та їхніх околиць в Карпатах, а також розробка відповідних рекомендацій для природно-заповідних територій та лісового господарства» проекту «Підтримка природно-заповідних територій в Україні» відбувся технічний візит до Національного парку «Баварський ліс», Німеччина (Bavarian Forest National Park) і Національного парку «Калькальпен», Австрія (Kalkalpen National Park).

В поїздці взяли участь: Богдан Проць, кандидат біологічних наук, Марія Галайко,  Проект «Підтримка природно-заповідних територій в Україні»; Ганна Богданович, Григорій Парчук, Дарія Чмишенко і Сергій Рябченко,  Міністерство екології та природних ресурсів України; Ольга Бондарчук, Міністерство аграрної політики та продовольства України; представники національних природних парків Карпатського регіону і Розточчя та експерти. Від НПП «Верховинський» участь у поїздці взяв молодший науковий співробітник Іван Коляджин.

Крістіан Біндер, директор візит-центру "Hans-Eisenmann-Haus” та музею історії лісу привітав учасників і представив презентацію про Національний парк «Баварський ліс».

Роланд Ертль, лісник, провів екскурсію по мосту на рівні верхівок крон дерев. Учасники із захопленням піднімалися по стежці над кронами дерев. Із вежі присутні мали змогу помилуватися мальовничими краєвидами найближчих населених пунктів та гірських масивів Баварського лісу.

Оглядова вежа

 

     

Стежка у крони дерев                                  На оглядовому майданчику вежі

 

По особливому цікава була презентація, що супроводжувалася фото-слайдами Міхаеля Бромбахера, керівника Підрозділу Реалізації АГТ ГРУП АГ  «Дослідження політики управління «невтручання» у Національному парку «Баварський ліс» – Боротьба з «кризою жуків-короїдів» у 1990-х роках».

Франц Баєрл, начальник відділу управління лісами та землею провів екскурсію територією парку та продемонстрував презентацію на тему: «Районування і управління жуками-короїдами в національному парку». Ганс Кінер, керівник відділу планування та інформаційного відділу для відвідувачів виступив з доповіддю: «Розвиток природних лісів після буревію та у випадку інвазії шкідників з 1983 року» і провів екскурсію екологічною стежкою. Др. Клаус Басслер, заступник начальника відділу охорони природи і відділу досліджень представив презентацію на тему: «Вплив розвитку дикої природи та зміни клімату на біорізноманіття».

Для наочного представлення ситуації щодо природного відновлення лісів після пошкодження короїдами, була організована екскурсія на одну із найвищих вершин Національного парку «Баварський ліс» – гора Люзен, висота якої становить 1373 м н. р. м. Учасники з вершини мали можливість помилуватися красою Баварського лісу і побачити залишки сухостійного лісу (внаслідок навали короїдів) та молоде покоління лісу, яке відновлюється природним шляхом.

        

Краєвид з вершини гори Люзен                        Вершина гори Люзен

 

В Національному парку «Калькальпен» Бернд Зульцбахер, лісник національного парку, що відповідає за комунікацію управлінських заходів, представив структуру та управління Національним парком «Калькальпен» в візит-центрі а також презентацію на тему: «Управління лісами і жуками-короїдами в національному парку».

Візит-центр представляє собою цікаву унікальну споруду з оглядовими майданчиками, з яких відкриваються цікаві краєвиди Альп.

 

Оглядова вежа візит-центру Національного парку «Калькальпен»

 

    

Краєвид з оглядової вежі                              У візит-центрі Національного парку «Калькальпен»

  

Учасники здійснили екскурсію стежкою «Holzgraben», та мали змогу побачити природне відновлення лісових екосистем після бурелому та короїдів. 


 

На території Національного парку «Калькальпен»


Природне відновлення лісу після пошкодження короїдами в Національному парку «Калькальпен»

 

Основною метою поїздки був обмін досвідом між українськими та європейськими експертами, природоохоронцями та лісівниками в управлінні великих природоохоронних територій, котрі зазнали впливу тривалих посух. Невтручання людини в ці процеси є запорукою стабільного та динамічного розвитку лісових екосистем.

Науковці мали можливість обговорити рішення щодо управління наслідками впливу посух, включаючи лісогосподарські й природоохоронні заходи, а також моніторинг та комунікацію.

Матеріали напрацювань спеціалістів ляжуть в основу розробки посібника з рекомендаціями щодо управління масивами всихаючих лісів та матимуть важливе значення для розвитку природоохоронного й лісогосподарського менеджменту у межах великих природно-заповідних територій Українських Карпат, зокрема й НПП «Верховинський».

 

Молодший науковий співробітник

Іван Коляджин


Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 496 | Додав: ivankoliadjin
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук