Середа, 24-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Серпень » 17 » НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ «КАРМЕЛЮКОВЕ ПОДІЛЛЯ»
16:05
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР В НАЦІОНАЛЬНОМУ ПРИРОДНОМУ ПАРКУ «КАРМЕЛЮКОВЕ ПОДІЛЛЯ»

     

      Учасники семінару

 26-27 липня 2016 року в НПП «Кармелюкове Поділля» (смт. Чечельник, Вінницька обл.) відбувся науково-практичний семінар на тему: «Збереження раритетного біорізноманіття в національних природних парках».

У ньому прийняли участь науковці із Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, НПП «Верховинський», Вінницького національного технічного університету, Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України, Вінницької обласної екологічної асоціації «Зелений світ Поділля» та представник із Тульчинської станції юних натуралістів. Голова Чечельницької районної ради Сергій П’яніщук, директор Парку  Олександр Романчук та  науковий куратор НПП «Кармелюкове Поділля», доктор технічних наук, професор Василь Петрук привітали учасників семінару.

З доповіддями на теми: «Вплив природокористування на збереження біорізноманіття в НПП «Кармелюкове Поділля»»  виступила Ганна Дудник  – головний природознавець НПП «Кармелюкове Поділля», презентацію «Рідкісні види флори та заходи щодо їх збереження на території НПП «Кармелюкове Поділля» представила Любов Марківська – старший науковий співробітник НПП «Кармелюкове Поділля», «Введення береки (Sorbus torminalis L.) в склад лісових культур при штучному відновленні дібров», Ніна Шпак – науковий співробітник. Про створення та розширення територій та об’єктів природно-заповідного фонду були доповіді: «Сучасний стан та перспективи створення національного природного парку «Холодний яр», Ольга  Галушко  – аспірант Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України та «Про необхідність створення на Вінниччині заповідного об’єкта для охорони зубра європейського», Анна Куземко – доктор біологічних наук, ст. н. с. Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України.

Від НПП «Верховинський» на пленарному засіданні виступив із презентацією «Поширення сосни гірської (Pinus mugo) у Чивчино-Гринявських горах» провідний науковий співробітник Іван Коляджин. 

    Доповіді були присвячені активним формам збереження природних середовищ, та відтворення рослин і тварин. Звернуто увагу на практичне застосування активних форм збереження біотичної різноманітності. Обговорення викликало жваву та гостру полеміку з піднятих питань. По завершенні пленарного засідання  для учасників семінару була проведена екскурсія по території урочища «Вишенька» та до водно-болотного угіддя – новоствореного орнітологічного заказника «Ставки». День завершився демонстрацією  фільму про НПП «Кармелюкове Поділля».

    Найбільш цікавою, стала практична частина семінару, яка проводилася на другий день на лучно-степових ділянках.  Ці ділянки були представлені ботанічними пам’ятками природи загальнодержавного значення «Терещуків яр» та  «Ромашково», а також проектованим об’єктом «Ромашково-2». Головним завданням було підтвердити список раритетних рослин, які ростуть на цих територіях, та визначитися  з їх  межами, для чого і було запрошено представника Держгеокадастру. На цих об’єктах були проведені ботанічні дослідження, такі як: закладання облікових ділянок та визначення щільності популяції відкасника татарниколистого (Carlina onopordifolia) в генеративному, віргінільному та іматурному станах. Відкасник татарниколистий багаторічна трав’яна рослина,  монокарпік (рослина яка цвіте один раз у житті) з тривалим,  5–10 років, вегетативним розвитком. Відкасник татарниколистий знаходиться на межі вимирання, занесений до Червоної книги України і включений до Червоного списку МСОП.

 

           Відкасник татарниколистий

   

   Закладання облікових ділянок з метою визначення

    щільності популяції відкасника татарниколистого

   

    Облік рослин відкасника татарниколистого.

 

Вимірювання діаметра квіток та довжини листків

Після завершення семінару була прийнята резолюція.

За результатами проведення науково-практичного семінару було видано збірник  матеріалів, в яких висвітлено методику досліджень та шляхи вровадження активних форм  збереження та відтворення раритетного біорізноманіття.

Окремі питання, що піднімались під час роботи даного семінару будуть запроваджуватись в практичній роботі НПП «Верховинський». 

Провідний науковий співробітник  І. Коляджин

 

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 1117 | Додав: lbotsvinok
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук