Четвер, 28-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2014 » Травень » 29 » НАУКОВИЙ СЕМІНАР
13:42
НАУКОВИЙ СЕМІНАР

Всихаюча куртина ялини, ур.Штифулець

       15 травня 2014 року в Інституті екології Карпат Національної академії наук України (м. Львів) відбувся семінар на тему: «Ялинові монокультури в Українських Карпатах: проблеми та очікування», в якому взяли участь більше двадцяти видатних науковців. Учасників даного семінару привітали Голубець Михайло Андрійович — почесний директор Інституту екології Карпат Національної академії наук України, академік Національної академії наук України та Козловський Микола Павлович — директор  Інституту екології Карпат Національної академії наук України, доктор біологічних наук.

     На семінарі були заслухані аргументовані доповіді Целеня Ярослава Павловича (Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства), Крамарця Володимира Олександровича (Національний лісотехнічний університет України), Шпаківської Ірини Миронівни про основні причини всихання монокультур ялини звичайної (Picea abies) у Карпатах та різні шляхи вирішення цієї проблеми.

     Друга частина семінару була представлена науково-виробничими проблемами ялинових монокультур на територіях природно-заповідного фонду Карпатського регіону. Під час якої було заслухано більше десяти доповідей наукових працівників природо-заповідних установ. Від НПП «Верховинський» виступив інспектор з охорони природно-заповідного фонду Чивчинського природоохоронного науково-дослідного відділення Іван Коляджин, який звернув увагу на доцільність подальших наукових досліджень всихаючих куртин ялини на території Національного природного парку «Верховинський». Про всихання ялинових лісів також доповіли інші працівники природно-заповідних установ. На загальній дискусії науковці зробили висновок, що всихання ялинових лісів в Українських Карпатах набувають масштабу екологічної катастрофи: швидко поширюються хвороби та шкідники лісу у насадженнях ялинових монокультур. Це призводять до втрати ними різних екологічних функцій та збільшення площ всихаючих ділянок.

      Учасники наукового семінару прийняли рекомендації про доцільність розробки програми «Ліквідація наслідків та попередження всихання ялинових лісів Українських Карпат» та запропонували підготовку цієї програми доручити професору Криницькому Григорію Томковичу (Національний лісотехнічний університет України)  і надіслати її до Кабінету Міністрів України та Міністерства екології і природних ресурсів України до 1 вересня 2014 року.

Доповідь Дебринюка Ю.М.члена науково-технічної ради НПП "Верховинський", доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри лісових культур і лісової селекції дійсний член Лісівничої Академії Наук України, академік - секретар ЛАН України 

Підготував Іван Коляджин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 530 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук