Вівторок, 23-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2017 » Травень » 25 » Наукова експедиція на території НПП «Верховинський»
12:00
Наукова експедиція на території НПП «Верховинський»

Вид на гору Чивчин з полонини Мала Дуконя

До дня науки спеціалістами наукового відділу проведено весняну експедицію на території Парку у Гринявських горах.

День науки (з 1997 року) – професійне свято працівників науки України, яке відзначається щорічно у третю суботу травня. Свято встановлено в Україні на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України.

 

Оліготрофні болота

Експедиція розпочалась від полонини Луковиці. По маршруту до полонини Мала Дуконя, на північних схилах гір у затінених місцях зафіксовані кілька снігових плям, навколо яких цвіте шафран Гейфеля. На полонині Озірний було обстежено оліготрофні болота. Оліготрофне болото – верхове болото, яке утворюється за рахунок винятково дощових опадів. Ґрунтових вод у таких болотах дуже мало, або вони розташовані занадто глибоко. Оскільки дощова вода майже не містить мінеральних речовин, то на верхових болотах розвивається лише та рослинність, яка пристосована до бідного режиму живлення. Переважно – це мох сфагнум, який пристосований до таких умов і може вбирати й утримувати води в декілька разів більше за власну вагу. Окрім того, він виділяє кислоту, за допомогою якої розкладає атмосферний пил і таким чином отримує необхідні елементи. У верхових болотах, які мають значний запас води відмічено місце проживання тритона карпатського. Тритон карпатський – це ендемік Карпат, який занесений до Червоної книги України (категорія «вразливі види»), а також до Додатку II «Конвенції з охорони дикої флори і фауни та природного середовища існування в Європі» (категорія «види, що підлягають особливій охороні») та до Червоного списку хребетних Міжнародного союзу охорони природи (МСОП). Згідно обґрунтування провідних вчених у галузі природоохоронної справи дану територію пропонується включити до складу НПП «Верховинський».

 

Цвіт шафрана Гейфеля             Заростання полонини Копілаш

Під час експедиції обстежено північну територію Буркутського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПОНДВ) у Гринявських горах, де зафіксовано цвітіння шафрана Гейфеля, смереки та анемони альпійської. Відмічено значне заростання полонини Копілаш смереками, внаслідок чого на ній зникає лучна субальпійська рослинність.

Гадюка звичайна чорного забарвлення

На маршруті з рептилій зустрічалися особини найбільш розповсюдженого виду гадюк у Євразії – гадюки звичайної, нормального та чорного забарвлення, оскільки дана територія є оптимальною для їхнього перебування. Після спостереження території Буркутського ПОНДВ учасники продовжили експедицію на території Чивчинського ПОНДВ. Було побачено дроздів гірських та круків.

На горі Дуконя було обстежено технічний стан радіоретранслятора, який забезпечує покриття радіозв’язком для переносних радіостанцій, що використовуються інспекторами з охорони природно-заповідного фонду у повсякденній роботі.

Радіоретранслятор на горі Дуконя

Підсумки експедиції будуть використані для подальших досліджень екосистем та будуть опубліковані у черговому томі літопису природи НПП «Верховинський».

 

Провідний науковий співробітник

Іван Коляджин

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 770 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук