Четвер, 18-04-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2013 » Вересень » 9 » Особливості польових досліджень
15:20
Особливості польових досліджень

Одним із пріоритетних напрямків роботи наукового відділу НПП «Верховинський» є проведення польових досліджень, методом закладання моніторингових площадок, які мають велике практичне значення для систематичного ведення моніторингової роботи.

Система спостережень будується на основі вимірювань на регіональних станціях фонового моніторингу, а також на пунктах постійного спостереження, розміщених на території суб’єктів моніторингу у певному порядку з урахуванням басейнів рік, геоботанічного та ландшафтного районування, умов вологомасопереносу, інтенсивності антропогенних навантажень. Організація моніторингової роботи має важливе значення не тільки з точки зору збереження біорізноманіття, але і для прийняття ефективних заходів щодо управління, раціонального використання, відтворення і охорони рослинного та тваринного світу.

Протягом весняно-літнього періоду 2013 року науковими співробітниками Парку на території Перкалабського та Прикордонного ПОНДВ було закладено декілька постійних пробних площ (ППП), які разом з іншими стаціонарними ділянками спостережень, використовуються для основних і додаткових спостережень за станом популяцій окремих видів рослин і тварин, виявлення та обліку рідкісних і цінних видів в різних екологічних умовах їх зростання, мешкання та перебування. 

Площі спостережень розміщуються з урахуванням зоогеографічного, рослинних і висотно-зональних поясів, та функціонального зонування, які дають змогу охопити різні геоморфологічні елементи розташування екосистем, фіксувати біотичне та ландшафтне різноманіття в залежності від висоти над рівнем моря, облікувати через відповідні часові інтервали наявність та якість видового складу рослин і тварин з наступним веденням моніторингових досліджень.

На деяких постійних пробних площах будуть досліджені та зафіксовані причини і наслідки впливу на стан насаджень стихійних факторів та антропогенної діяльності.

Отримані із моніторингових площадок з року в рік матеріали дадуть змогу проаналізувати характер змін чисельності і фенології представників рослинного та тваринного світу.

 

 

 

 

молодший науковий співробітник

Зітенюк Алла

Категорія: Науковий відділ | Переглядів: 536 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук