П'ятниця, 29-03-24, Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

УВАГА 
Ми перейшли на новий сайт

Для переходу клацніт (натисніть) стрілку...
або скопіюйте посилання 
і вставте в стрічку браузера



Україна
Івано-Франківська обл.
Верховинський р-н.
с. Верхній Ясенів
пр. Печіще 3А
78712
тел. (03432) 53720
nppverhovuna@ukr.net  

Архівний сайт національного природного парку "Верховинський"

 (14.12.2021)

Головна
Рекреаційні місцяСтатті
ФотогалереяЖурнал "Жаб'є"Контакти

Вихід | Вхід
» Розділи
НОВИНИ [172]
Загальні новини по парку
Науковий відділ [197]
Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти [298]
Відділ державної охорони [83]


Головна » 2016 » Грудень » 8 » Міжнародний день гір
16:53
Міжнародний день гір

           

          Починаючи з 2003 року 11 грудня, у всіх країнах світу, відзначається Міжнародний день гір. Свято було проголошено 20 грудня на 57 сесії Генеральної Асамблеї ООН. За мету було поставлено залучення уваги до проблем збереження та розвитку гірських регіонів планети. ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди збереження і стабільного розвитку гірських регіонів. В Україні є створений Український  Національний Комітет гір, члени  якого займаються практичним втіленням  Карпатської Конвенції (про захист довкілля та збалансований розвиток Карпат), адже у 2003 році її підписали представники урядів  Словаччини, Сербії, Чорногорії, Польщі, Румунії, Угорщини, Чехії та України.                                                                                                       

      Територія НПП «Верховинський» розташована у мальовничих Чивчино-Гринявських горах, де  знаходяться найвищі вершини: г.Палениця – 1758 метрів н.р.м., г. Коман – 1721  метрів н.р.м., г. Штевйора – 1617 метрів н.р.м., Масний Присліп – 1586 метрів н.р.м., Штефулець Великий - г.1576 метрів н.р.м.,  та інші. Крім того масиви Чивчино-Гринявських гір багаті цінними представниками рослинного світу, які є дуже цікавими для наукових досліджень та потребують захисту.  

       Дивовижна магія гірських вершин проявляється через їх унікальну  природу. Думаю, що кожен, хто відчув  її на собі, підтвердить, що в горах і трава зеленіша і сонце яскравіше і фарби більш насичені. Ця магія така потужна як і самі вершини. Гори – це прекрасне місце для активного та оздоровчого відпочинку. З них відкриваються мальовничі краєвиди та неповторні ландшафти, що захоплюють дух, а прокладені екологічні  стежки та туристичні маршрути допомагають туристам легко мандрувати вершинами. Гори завжди вабили людей, їхня недосяжна краса та горді вершини овіяні легендами сивої давнини, оспівані у піснях та описані у віршах відомих українських поетів завжди цікавили туристів і відпочиваючих.                    

      Гірські регіони зберігають важливу природну і культурну спадщину, забезпечують функціонування природних екосистем. Але гори треба не тільки підкорювати, а й захищати, бо тут живе багато рідкісних птахів і тварин, ростуть унікальні представники рослинного світу.                                                      

         З нагоди відзначення Міжнародного дня гір спеціалістами Парку  у загальноосвітніх  закладах, серед жителів та гостей району проводяться просвітницькі заходи, бесіди присвячені цьому святу. Адміністрація НПП» Верховинський» та Український Національний Комітет гір вітає наших горян з святом і запрошує берегти красу наших неповторних Карпат.

               

Фахівець з рекреації ІІ категорії                                       Марія Депко

Категорія: Відділ рекреації та пропаганди екологічної освіти | Переглядів: 418 | Додав: Nppver
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
» Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Газета НПП "Верховинський"


Пошук